URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

COPIII FAC COPII. MEDIC AL SPITALULUI JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI, DESPRE MAMELE MINORE: “NU VIN SĂ SE INVESTIGHEZE”

Peste o mie de nașteri au avut loc, anul trecut, la Spitalul Județean de Urgență Călărași. O bună parte din gravidele care ajung la maternitatea instituției medicale sunt minore, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Potrivit medicului specialist Obstetrică-Ginecologie, din cadrul spitalului călărășean, Andrei Dumitrescu, din păcate, tinerele nu se prezintă la investigații. Acestea vin la medicul ginecolog doar când trebuie să dea naștere bebelușului.

“De extraordinar de mulți ani, Organizația Mondială a Sănătății ne clasifică, pe bună dreptate, un lider european al nașterilor la vârstă pediatrică. Este o diferență între minore și pacientele la vârstă pediatrică, mă refer la cele sub 16 ani. De regulă, nu vin să se investigheze. Procentul de gravide la vârstă pediatrică care se investighează este foarte mic. Cred că cea mai mică vârstă pe care am avut-o aici, în Călărași, a fost de 12 ani și câteva luni. (…) Numărul este semnificativ. De exemplu, am fost de gardă, într-o duminică și am avut o pacientă de 17 ani, care a născut al treilea copil”, ne-a declarat medicul Andrei Dumitrescu, în cadrul emisiunii Doctor Sud, pe care o veți putea urmări în primăvara acestui an.  

La fel este și în cazul nașterilor premature, astfel că ginecologul află informații despre starea de sănătate a gravidelor și a fătului abia în momentul în care acestea trebuie să aducă pe lume copiii.    

“Referitor la nașterile premature, diferențele sunt foarte mari între o naștere la 32 de săptămâni și între o naștere la 34 de săptămâni. Trebuie să ținem cont de faptul că, foarte multe paciente nu sunt investigate. Deci noi nu avem nicio informație despre starea lor de sănătate sau a fătului, până în momentul în care ele ajung la spital. Moment în care responsabilitatea devine complet a noastră. Lucrul pe care noi putem să îl facem este că, de fiecare dată, vorbim cu medicul neonatolog, care este de gardă. De foarte multe ori, ni se întâmplă să evaluăm fătul împreună cu neonatologul, înainte de naștere. Având ecograf în sala de naștere, putem să ne orientăm, dacă există anumite malformații, anumite suspiciuni și, în momentul acela, luăm cea mai bună decizie pentru pacientă”, a adăugat sursa citată.

Continue Reading
La Top