URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CE SE MĂNÂNCĂ DE RUSALII

Astăzi, 12 iunie 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile. În această zi, conform tradițiilor, există anumite preparate care nu trebuie să-ți lipsească de pe masă. Așa că vom afla împreună ce se mănâncă de Rusalii. Sunt preparate tradiționale pe care românii le au pe masa pregătită în Duminica Albă.

Sărbătoarea Sfintei Rusalii

Sărbătoarea Sfintei Rusalii se sărbătorește în fiecare an în a cincizecea zi după marea și sfânta sărbătoare a Paștelui și la zece zile după sărbătoarea Înălțării lui Hristos. Sărbătoarea este întotdeauna celebrată într-o duminică.

Sărbătoarea comemorează pogorârea Duhului Sfânt peste Apostoli în ziua Cincizecimii, o sărbătoare de tradiție iudaică. De asemenea, sărbătorește înființarea Bisericii prin predicarea Apostolilor și botezul miilor de oameni care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Isus Hristos. Sărbătoarea este văzută, de asemenea, ca fiind punctul culminant al revelării Sfintei Treimi.

Ce se mănâncă de Rusalii, conform tradiției la români

Ca la orice sărbătoare mare, cum este și Paștele, de exemplu, în ziua de Rusalii românii pregătesc anumite preparate specifice acestei zile importante. Sunt preparate tradiționale care nu ar trebui să lipsească de pe masa românilor și care se fac relativ repede. Plecând de la ciorba de verdețuri cu legume și smântână, sarmalele în foi de viță și până la tocana de legume de vară, toate sunt preparate specifice zilei de Rusalii.

Sarmalele în foi de viță

Sarmalele sunt una dintre mâncărurile tradiționale românești. Este una dintre mâncărurile preferate ale românilor, care se gătește mai ales în preajma sărbătorilor de Paște, sau pentru ziua de Rusalii, sau în perioada sărbătorilor de iarnă. Dacă v-ați întrebat ce se mănâncă de Rusalii, aveți deja unul din răspunsuri. Rețeta pentru sarmalele în foi de viță nu este una complicată, după cum urmează.

În primul rând avem nevoie de ingrediente și, după cum v-ați dat seama, ingredientul principal sunt foile de viță. În afară de asta, mai avem nevoie de 1 kg de carne de porc și vită. Nu trebuie să lipsească sarea, piperul, cam 50 de grame de orez cu bob rotund și două cepe roșii. Nu uitați și  faptul că mai este nevoie și de 50 de ml de ulei, 2 legături de mărar, pătrunjel, leuștean și cam 800 de gr de bulion de roșii.

Bătrânii de la sate ne învață ce se mănâncă de Rusalii

Un al doilea preparat despre care bătrânii satelor spun că trebuie să fie pe masa de Rusalii, este ciorba de verdețuri cu legume și smântână. Preparatul nu ia mult timp pentru a fi pregătit și este regăsit în multe zone din România, în special în zona Transilvaniei.

Ca și ingrediente, aveți nevoie de verdețuri, precum spanac, salată verde, ceapă verde, usturoi, pe lângă asta și legumele. Celelalte ingrediente necesare sunt o lingură de făină, ulei, dar nu mai mult de 3 linguri, mărar, 100 ml de smântână, dar și  500 ml de lapte, 1 gălbenuș de ou, sare, piper-după gust și lămâie.

Tocana de legume de vară

Dacă tot ne întrebăm ce se mănâncă de Rusalii, vă mai propunem un alt preparat. Este vorba de tocana de legume de vară. Ingredientul principal sunt legumele, și anume roșiile, la care adăugăm o ceapă, un dovlecel, un ardei, un morcov, o vânătă, sare, piper, pătrunjel și ardei iute. Modul de preparare este simplu. Nu va lua mult timp de gătit unei gospodine experimentate.

Sursa text: playtech.ro
Sursa foto: www.gds.ro

Continue Reading
La Top