URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI, MARCATĂ LA CĂLĂRAȘI: „SUNTEM DATORI FAȚĂ DE TOȚI CEI CARE S-AU JERTFIT PENTRU LIBERTATEA ȘI INDEPENDENȚA NOASTRĂ”

Ziua Veteranilor de Război, un eveniment cu o însemnătate deosebită pentru istoria națională, a fost marcată, astăzi, și în municipiul Călărași. Ceremonia a avut loc la Monumentul Eroilor Călărășeni din cel de-Al Doilea Război Mondial, în zona cunoscută de călărășeni „La Bălan”. Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în 2007, prin Hotărâre de Guvern, și se sărbătorește în fiecare an pe 29 aprilie.

„România onorează astăzi veteranii de război care au scris drumul spre independență și libertate al țării noastre. Avem un loc pe care să îl numim acasă grație celor care prin sacrificiu au apărat tot ceea ce ne aparține și tot ce iubim”, a declarat Valentin Deculescu, prefectul județului Călărași.

În județul Călărași mai există în acest moment 17 veterani de război. Dintre aceștia, unul locuiește chiar în municipiul Călărași.

Cred că trebuie să aducem acest omagiu celor care au luptat și ne-au lăsat o țară liberă pentru ca noi să putem să fim astăzi conducători, fiecare pe județ, comună sau pe municipiu, pentru că țara aceasta este liberă astăzi”, a spus Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

„PENTRU TINERI, SĂ PĂȘEASCĂ CU ÎNCREDERE”

Ceremonia de la Călărași a fost marcată atât de un ceremonial religios, cât și de momentul de depunere a coroanelor de flori de către oficialități în cinstea celor care au luptat pe front pentru România.

Întotdeauna, orice eveniment în care comemorăm și sărbătorim veteranii de război, eroii României este un sentiment profund pentru noi. Noi, ca militari, avem aceleași trăiri ca ale colegilor noștri care au luptat în teatrele de operații. Astăzi sărbătorim Ziua Veteranilor de Război, sărbătorim toți camarazii noștri care de-a lungul anilor au participat la lupte, bătălii în teatrele de operații”, a precizat colonelul Ionel Marcu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Călărași.

Data de 29 aprilie nu a fost aleasă întâmplător pentru Ziua Veteranilor de Război. Aceasta reprezintă ziua în care, în 1902, regele Carol I a promulgat un decret prin care a instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență.

Noi suntem datori față de toți cei care s-au jertfit pentru libertatea și independența noastră. Așa este firesc. Nu este vorba doar despre a asigura un trai decent pentru acești oameni, ci și pentru familiile lor, care au fost marcate. Pentru tineri, să pășească cu încredere. Ne bucurăm că în cele cinci licee militare care există vin tineri deosebiți”, a declarat colonelul în retragere Constantin Budur.

ROMÂNIA ARE APROXIMATIV 960 DE VETERANI DE RĂZBOI

Ziua Veteranilor de Război a mai fost marcată, însă, și de filiala județeană a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. În cadrul evenimentului, cei prezenți au adus un omagiu eroilor români, iar reprezentanții asociației au oferit mai multor oficialități câte o distincție.

Ne ocupăm de cinstirea lor, de protejarea operelor comemorative, să ridicăm noi monumente, să restaurăm. Sigur, este o zi mare pentru noi. Suntem unica asociație din România care ne ocupăm de cinstirea lor, a eroilor, veteranilor de război”, a menționat Nicolae Dragu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Călărași.

La nivel național, mai sunt în viață aproximativ 960 de veterani de război. Drepturile veteranilor de război sunt garantate prin lege și cuprind indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război.

Continue Reading
La Top