ACTUALITATE
ZIUA MONDIALĂ A DONATORULUI DE SÂNGE
Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este sărbătorită anual pe data de 14 iunie şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nevoia de sânge este universală, dar accesul la acesta este limitat, în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde persoanele afectate sunt mai ales în rândul femeilor şi al copiilor.
A deveni un donator de sânge voluntar este un pas simplu, dar altruist, pe care toată lumea îl poate face pentru a-şi consolida comunităţile, a sprijini sistemele locale de sănătate şi a salva vieţi, precizează Organizația Mondială a Sănătății.
Marcarea anuală a acestei zile evidențiază importanța donării regulate de sânge pentru a crea o aprovizionare sigură și continuă de sânge și produse din sânge, care pot fi întotdeauna disponibile, în întreaga lume, astfel încât să se salveze o viață.
Decizia marcării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.
Potrivit directorului de la Centrul de Transfuzii Sanguine Călărași, Raluca Cruceat, pentru a putea deveni donatori de sânge, aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: ,,Trebuie să ai între 18 și 60 de ani, o greutate peste 50 de kilograme, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale. Pentru femei, să nu se afle în perioada menstruală, de lăuzie sau de sarcină. Să nu fie sub tratament sau diferite boli cronice, respectiv boli hepatice, boli renale, boli de inimă, boli endocrine. Să fie odihniți, să nu consume băuturi alcoolice sau grăsimi în ultimele 48 de ore. Să servească ca recomandare un mic dejun ușor înainte de donare: un corn, o apă, un suc, un ceai. Au voie să consume cafea. Deci, să fie odihniți, să fie sănătoși și curajoși”.
Cetățenii călărășeni prezenți la Centrul de Transfuzii Sanguine Călărași încurajează și alte persoane să vină să doneze sânge pentru a fi salvată o viață. În plus, intervenția nu este dureroasă, iar cei care donează beneficiază de o zi liberă, de un card pentru produse alimentare și o reducere la transportul în comun.
,,Le transmitem să își facă curajul să ne viziteze pentru că donarea de sânge este un gest simplu. Prezența sângelui în spitale, acolo unde este nevoie, depinde de solidaritatea umană, de numărul oamenilor care vin să doneze picăturile de sânge. Există și beneficii pentru persoanele care vin să doneze sânge. După părerea mea, cel mai important este încărcătura pozitivă și sentimentul de satisfacție pe care îl ai atunci când știi că ai participat la salvarea unei vieți. Dincolo de această încărcătură pozitivă, există și beneficii pentru sănătate dovedite științific. Donatorii de sânge fideli prezintă un risc mai scăzut de infarct miocardic comparativ cu cei care nu donează sânge. În cazul donatorilor fideli, riscul de accident vascular cerebral scade cu 30 % pentru că sângele se reînnoiește prin donare cu elemente tinere, nelăsându-l să se îngroașe, deci, dispar condițiile de formare a cheagurilor. Dincolo de sentimentul de satisfacție, există și beneficii materiale pe care le primesc donatorii de sânge prin lege. La fiecare donare se primește un card valoric pentru produse alimentare încărcat cu o sumă de 66,99 de lei. Se primește în ziua donării o adeverință pentru o zi liberă pentru donatorii care sunt salariați sau o zi scutire pentru elevi, studenți și militari. Se decontează transportul în comun. Donatorul de sânge care vine și face acest gest, este și foarte bine controlat din punct de vedere medical la noi în centrele de transfuzii. La noi își face analize, este consultat de un medic. Dacă există o problemă de sănătate, medicul îi spune ce trebuie să facă, îl dirijează unde trebuie să meargă și după ce își rezolvă problema de sănătate, mulți revin la donare”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Călărași, Raluca Cruceat pentru Canal Sud.