URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ZIUA MONDIALĂ A ARTEI – 15 APRILIE

Ziua Mondială a Artei este marcată anual, pe data de 15 aprilie, cu scopul de a aduce recunoștință oamenilor de artă ce au dezvoltat cultura și spiritualitatea universală. Asociația Internațională a Artei a luat inițiativa de a aduce un omagiu artei în această zi frumoasă de primăvară, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic. Drept urmare, Ziua Mondială a Artei a fost celebrată pentru prima dată în anul 2012.

Alegerea zilei de 15 aprilie pentru celebrarea artei a fost una simbolică, această dată marcând, de fapt, ziua de nașterea a marelui pictor, sculptor, arhitect și inventator Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452–2 mai 1519). Astfel, fiind inspirată din măiestria și curajul acestui renumit artist, Ziua Mondială a Artei are scopul de a ne invita să conștientizăm atât valoarea patrimoniului artistic, cât și importanța exprimării libere prin artă.

Arta, în toate formele sale, ne hrănește creativitatea, gândirea inovativă și încurajează curiozitatea și spiritul critic. În acest context, marcarea Zilei Mondiale a Artei reprezintă o oportunitate deosebită de a promova o gândire creativă și inovativă prin activități artistice, evenimente și discuții legate de artă.

De asemenea, arta are un rol important în susținerea diversității culturale și a educației incluzive. Aceasta ne oferă libertatea de a folosi diverse mijloace de exprimare pentru a transmite emoții, mesaje și stări, care în alt mod ar fi mai complicat de dezvăluit. Prin urmare, data de 15 aprilie este un prilej minunat de a celebra libertatea și egalitatea de exprimare prin artă, discutând și analizând modul în care aceste drepturi au evoluat de-a lungul istoriei.

În această zi, instituțiile de cultură, școlile, universitățile de artă, alături de oamenii pasionați de artă, organizează o serie de evenimente și activități prin care subliniază importanța majoră pe care o are arta în viețile noastre. De obicei, Ziua Mondială a Artei este marcată prin expoziții de artă, concerte, spectacole, recitaluri, discuții și prezentări de artă, ce promovează valorile artistice și culturale ale unei anumite țări sau regiuni.

Sunt multe lucruri de învățat, de împărtășit și de discutat de Ziua Mondială a Artei, de aceea mulți oameni din domeniul artistic aleg ca în această zi să se implice în diverse dezbateri, conferințe și ateliere pentru a-și extinde înțelegerea asupra conceptului de artă.

Sursa foto: twinkl.ro

Continue Reading
La Top