URMĂREȘTE-NE

EVENIMENTE

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI, CELEBRATĂ LA CĂLĂRAȘI

Vineri, 3 decembrie a.c., întregul colectiv al Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever (CSCCHS), instituție aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași, a fost  în mare sărbătoare. Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost aniversată cu mare bucurie.

În mijlocul copiilor din cadrul C. S. C. C. H. S. s-au aflat reprezentanți ai Consiliului Județean Călărași, în frunte cu vicepreședintele Mihăiță Beștea, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, alături de consilieri locali, dar și conducerea DGASPC, reprezentată de Daniela Arbagic (director executiv), Iuliana Raiu și Lavinia Grosu (directori adjuncți).

Copiii, îndrumați cu o atentă preocupare de către educatori, au prezentat Carnavalul copiilor speciali. Astfel, pe măsura posibilității lor, au creat  momente desprinse din lumea poveștilor. Fetițele costumate în prințese și băieții îmbrăcați de sărbătoare au transmis, prin cântece și versuri, emoție și bucurie celor prezenți.

Copiii au avut parte și de o surpriză specială. Primarul Marius Dulce le-a dăruit  un tort delicios.

 Șefa CSCCHS, Camelia Varga, a dorit să aducă în atenție necesitatea susținerii în mod necondiționat a persoanelor cu dizabilități.

“Ziua de 3 decembrie este o ocazie în care, cu toții, ar trebui să înțelegem problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și să le susținem drepturile și bunăstarea, să-i ajutăm, pe cât posibil, să devină parte activă în comunitate. Să conștientizăm, până la urmă, că dizabilitate este parte a condiției umane. Oricare dintre noi s-ar fi putut naște cu dizabilități sau le-ar putea dobândi  în timpul vieții. Important este sa fim capabili să simțim iubire pentru alții”, a menționat Camelia Varga.

 Totodată, conducerea DGASPC Călărași, pe o rețea de socializare, a evidențiat însemnătatea acestei zile:

 “La multi ani, tuturor persoanelor cu dizabilități!

Începând din anul 1992, sărbătorim, anual, pe data de 3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, această dată fiind stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în scopul de a atrage atenția asupra problematicii dizabilității și mai ales, de a respecta drepturile persoanelor cu dizabilități, de a le respecta demnitatea și de a promova egalitatea de șanse.

Anual se stabilește o temă pentru a conștientiza comunitățile și opinia publică, în general, obiectivul fiecărei teme fiind axat pe incluziune socială, integrare și ocupare, respect și demnitate, accesibilitate și eliminarea barierelor, acceptare și promovare în toate domeniile, abilitare și reabilitare, etc.

În acest an, tema stabilită pentru a celebra Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este Reconstrucția post COVID-19 în cazul persoanelor cu dizabilități’, cunoscute fiind vulnerabilitățile lor în perioada pandemică și eforturile necesare pentru a depăși cu bine problemele apărute în sfera sănătății.

Folosim această ocazie, în primul rând pentru a transmite tuturor persoanelor cu dizabilitati La mulți ani’, multă sănătate  și niciodată să nu-și piardă speranța de mai bine! În același timp, dorim să-i asigurăm pe toți cei care se luptă cu barierele impuse de dizabilitate, că facem eforturi pentru a îmbunătăți condițiile de locuit în toate centrele rezidențiale destinate  protecției copiilor, tinerilor și persoanelor adulte  cu dizabilități  din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, respectarea în totalitate a drepturilor acestora constituind o prioritate pentru noi, iar în contextul pandemic și post-pandemic punem un accent deosebit pe supravegherea medicală și asigurarea sănătății și bunăstării lor.

Ne exprimăm încrederea și speranța că toate persoanele cu dizabilități aflate în grija DGASPC Călărași rămân implicate în promovarea și respectarea drepturilor lor și le asigurăm de tot sprijinul nostru”.

Continue Reading
La Top