URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MATEMATICII – UN EXERCIȚIU SIMPLU LE-A DAT BĂTĂI DE CAP UNOR CĂLĂRĂȘENI

Potrivit unei legi adoptate în martie 2021 de Parlament, în România, data de 10 ianuarie este dedicată matematicii. În onoarea matematicianului Grigore Moisil, născut pe 10 ianuarie 1906, Senatul României a aprobat, la sfârșitul anului 2020, instituirea zilei de 10 ianuarie ca Ziua Națională a Matematicii, Informaticii şi Știinţelor Naturii.

Personalitate plurivalentă, profesorul academician Grigore C. Moisil a avut o activitate științifică însemnată în informatică, logică polivalentă, logică booleană, mecanică teoretică, algebră, analiză matematică și geometrie. Având formație academică atât de matematician, cât și de inginer, profesorul Moisil a reușit să îmbine pe tot parcursul vieții sale aspectele teoretice cu efectele lor practice la nivelul societății.

“Evoluția matematicii este fantastică și continuă. Evident, încă ne bazăm pe geometria lui Euclid”, a declarat Raluca Caraion, profesor de matematică.

Interesul adolescenților pentru matematică este într-o continuă scădere, în aceste condiții, misiunea profesorilor de matematică fiind din ce în ce mai grea.

“Misiunea noastră este îngreunată, într-o oarecare măsură, de toată zona aceasta de comunicare pe care tinerii o au la dispoziție. Bineînțeles, încercăm să găsim puncte comune. Încercăm să aplicăm matematica în cotidian”, a adăugat aceeași sursă.

Poate chiar dezvoltarea continuă a acestei discipline duce la îndepărtarea adolescenților prin crearea confuziilor.

“Avem mulți elevi ai Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” care își continuă studiile și, ajungând la o facultate care se bazează pe real, află de geometria noneuclidiană. Principiile celei amintite ulterior contrazic ceea ce elevii au învățat în anii de liceu. Suntem într-o dezvoltare continuă”, a conchis sursa menționată anterior.

Pentru a vedea cum se descurcă călărășenii la această disciplină, am pus câțiva tineri să rezolve un exercițiu simplu: 2+2×2-2×2.

Este un calcul simplu, învățat încă din gimnaziu. Până la clasa a IV-a elevii învaţă adunarea, scăderea, înmulţirea şi împărţirea numerelor naturale. Chiar dacă la prima vedere pare a fi un exercițiu simplu, acesta le-a dat bătăi de cap unor călărășeni.

Trebuie să nu uităm că matematica este mai mult decât calcul. Matematica înseamnă raționament, gândire, antrenare a memoriei. În primul rând, trebuie să fim conștienți că matematica vine în completarea tuturor disciplinelor.

Continue Reading
La Top