URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR COPILULUI, MARCATĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ CĂLĂRAȘI ȘI ÎN CENTRELE DE PLASAMENT DIN JUDEȚ

Una dintre cea mai sensibilă categorie de persoane, care necesită un grad suplimentar de protecție, este cea reprezentată de copii. Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, Biblioteca Județeană Călărași a organizat un eveniment în cadrul căruia copiii au aflat care le sunt drepturile. Astfel, aceștia se pot apăra în fața anumitor abuzuri și pot semnala când cineva îi pune în pericol.

La Biblioteca Județeană, astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Avem alături de noi copii de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” și, ca de obicei, îi ajutăm să fie cât mai informați și să își cunoască drepturile. La noi, aici, la bibliotecă se știe: suntem deschiși către toată lumea, mai ales către copii, care sunt cei mai inocenți și au dreptul la cea mai multă protecție”, a declarat Simona Calciu, șef serviciu Biblioteca Județeană Călărași.

Totodată, copiii au învățat că, pe lângă drepturi, care îi protejează, au și responsabilități.

Eu cred că este foarte important și despre acest lucru se vorbește de la primele vârste ale școlarității, de la școlaritatea mică, de la grădiniță, pentru că, pe lângă drepturi, știm că există și responsabilități. Dreptul de avea acces la o educație bună, la serviciile medicale, la o recreere și toate celelalte drepturi despre care știm cu toții, dar și responsabilitatea de a utiliza corect sursele care sunt puse la dispoziție pentru a beneficia de aceste drepturi, de a fi responsabil, de a respecta, de a fi conștiincioși. Aceasta este o disciplină, o disciplină a muncii, la ei a învățăturii, fără de care nu ne putem dezvolta, nu putem progresa”, a declarat Georgeta Staicu, profesor învățământ primar la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”.

Instituția care se ocupă cu  vegherea asupra respectării drepturilor copilului este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). În situațiile în care constată că un copil este abuzat, instituția intervine cu proceduri specifice.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului are, printre principalele activități, acest aspect, respectarea și promovarea drepturilor copilului, în orice aspect care ar putea afecta siguranța și securitatea lui. Tocmai de aceea, la nivelul direcției, lucrăm și aplicăm proceduri specifice, în situații de înregistrare a cazurile de încălcare a drepturilor copilului, de exemplu prin abuz, neglijare, maltratare, rele tratamente aplicate copilului, exploatare prin muncă. Sunt aspecte care conduc, practic, la redarea siguranței copilului și repunerea lui într-o situație anterioară celei abuzive”, a precizat Daniela Arbagic, directoarea DGASPC Călărași.

De asemenea, activități de informare privind drepturile copilului au avut loc și în centrele de plasament din județul Călărași.

Practic, în centre se desfășoară mese rotunde în care copiii sunt implicați în diferite activități, jocuri de rol, pe tematica respectării drepturilor copilului, în așa fel încât ei să înțeleagă situația de care pot beneficia la un moment dat”, a mai declarat Daniela Arbagic.

Continue Reading
La Top