URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CUVÂNTULUI MULȚUMESC – 11 IANUARIE

Începând cu anul 1984, pe plan mondial s-a decis sărbătorirea zilei internaționale a cuvântului „Mulțumesc”. Această zi este sărbătorită pe data de 11 ianuarie și este motiv de bucurie pe tot globul. Este ziua în care poți să le arăți celor din jur cât de mult îi prețuiești și îi respecți. În limba română cuvântul „mulțumesc” are o istorie frumoasă, o poveste ce reflectă valorile sale: recunoștință, prețuire, respect, comuniune.

Care este istoria cuvântului „mulțumesc” în limba română?

Cuvântul mulțumesc în limba română a provenit dintr-o hipercorectitudine fonetică. Mai corect, la baza sa a stat urarea „La Mulți Ani”. Această urare atât de cunoscută a devenit în timp prescurtată în „mulțan” mai ales în zona Ardealului. „Mulțan” a devenit „a mulțăni”, care în timp a evoluat la „a mulțămi”. Treptat, pe regiuni, și mai apoi pe tot întinsul teritoriului românesc, „a mulțămi” (care este încă utilizat și astăzi în anumite zone) a devenit „a mulțumi”. S-a pierdut astfel legătura cu urarea inițială, dar s-au născut verbul „a mulțumi” și cuvântul „mulțumesc”.

Cu toate acestea, există și altă opinie în legătură cu proveniența cuvântului „mulțumesc”. Acesta ar fi format la origine din cuvântul „mult(a)” și cuvântul „unire”, în formele lor din latină fiind adjectivul „multus,a,um”+ verbul „unesco”. Ambele povești, probabil, ascund sâmburele lor de adevăr, dar este de netăgăduit faptul că „mulțumesc” în forma sa actuală încapsulează sentimentul de recunoștință și de unitate.

Dar care sunt poveștile acestui cuvânt în alte țări?

În limba rusă, „mulțumesc” înseamnă „Să te păzească Dumnezeu!”. Cuvântul este „spasibo” format din „spasi Bog”, pază și Dumnezeu. În limba engleză știm cu toții răspunsul de gratitudine: „thank you”. Acesta provine de la verbul „think” care semnifică faptul că mă voi gândi la tine și nu voi uita binele pe care mi l-ai făcut. Se pare ca expresia „thank you” a fost folosită pentru prima dată în secolul al XII-lea. O poveste similară întâlnim și în Germania cu cuvântul „danke”. În franceză „merci” se referă la milostivenie sau grație divină. Aceeași poveste o întâlnim în italiană, cu „grazie”, și în spaniolă, cu „gracias”. În portugheză avem o altă conotație a cuvântului. „Obrigado” se referă la obligație, o promisiune de a întoarce binele care ți-a fost făcut.

Cum poți sărbători Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”?

Această sărbătoare este o ocazie minunată de a arăta recunoștința și aprecierea noastră față de oamenii din jurul nostru. Pentru aceasta nu trebuie decât să spunem cuvântul magic „Mulțumesc”. Deși acest cuvânt ar trebui să fie la ordinea zilei, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc” ne provoacă să îl folosim cu mai multă dragoste și respect, pentru a spori binele și fericirea comună în societatea noastră.

Mai mult, o idee bună pentru această zi ar fi să-i învățăm pe copii cum să spună „Mulțumesc” și în alte limbi. Drept exemplu, videoclipul de mai jos prezintă câteva modalități frumoase de a spune „mulțumesc” în limba engleză, nu doar de Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”.

Continue Reading
La Top