URMĂREȘTE-NE

CULTURĂ

ZIUA IEI ROMÂNEȘTI, MARCATĂ ÎN AVANS LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ CĂLĂRAȘI

Biblioteca Județeană Călărași a sărbătorit vineri, în avans, Ziua Iei Românești. Evenimentul este marcat anual la data de 24 iunie, însă anul acesta a fost organizat mai devreme la Călărași, având în vedere că urmează minivacanța de Rusalii. Este pentru a șaptea oară când Ziua Iei Românești este sărbătorită la Biblioteca Județeană, iar organizatorii au pregătit o mulțime de surprize.

Am pregătit, ca de obicei, expoziția de port popular românesc adus de colaboratorii noștri, care sunt din comunitatea călărășeană. Am reunit aici comunitatea, fiecare cu ce a păstrat, fie păstrător de ie, fie creator de ie. Sunt și lucrări, ii, cămăși bărbătești, brâie ale unor colecționari care au vrut să expună ce au strâns de-a lungul timpului, precum și multe alte obiecte de meșteșug țărănesc, cărți din care aceștia se inspiră”, a declarat Simona Calciu, reprezentanta Bibliotecii Județene Călărași.

De asemenea, în cadrul expoziției au putut fi admirate și mai multe picturi. Atât iile, cât și picturile expuse vineri rămân pe simezele Bibliotecii Județene Călărași până la sfârșitul lunii.

Anul acesta am pornit de la această lucrare centrală, La Blouse Roumaine, am vrut să fie piesa centrală și am reușit să aduc și niște lucrări mai vechi, lucrări mai noi cu ie, pentru a serba ia românească, de fiecare dată, în fiecare an și cu fiecare ocazie. Este o piesă de vestimentație care se potrivește și s-a potrivit tot timpul nu numai cu ținuta românească, dar cu ținuta tuturor oamenilor”, a declarat Cornel Ursu, pictor.

Ideea de sărbătorire a iei românești a luat naștere în 2012, la inițiativa comunității „La Blouse Roumaine”. Totodată, în urmă cu doi ani, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii 184/2022 pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”.

În expoziție vom regăsi obiecte care au o vechime de aproximativ 80-90 de ani. Pe de altă parte, chiar în spatele meu am două ii. Una este recondiționată de Muzeul Țăranului Român, pe care am achiziționat-o în 2020, este din zona Câmpulung, Argeș, este o cămașă deosebită. Pe de altă parte, în partea dreaptă este cămașa bărbătească pe care am achiziționat-o recent, este o cămașă de Olt, este provenită prin domnul Reznic din București și ea a aparținut colonelului Reznic Gheorghe, care a fost luptător în cel de-Al Doilea Război Mondial”, a precizat preotul Adrian Grigoriu, colecționar.

În prezent, Ziua Universală a Iei este sărbătorită în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente.

Continue Reading
La Top