URMĂREȘTE-NE

BREAKING NEWS

VINE GERUL LA NOAPTE! UN VORTEX POLAR SE ÎNTINDE ȘI PESTE CĂLĂRAȘI ȘI OLTENIȚA

Gerul va continua să-și arate colții și în orele următoare, anunță meteorologii. ANM a emis mai multe avertizări și coduri de vreme severă în mai multe zone din țară. 

Noaptea de miercuri spre joi va fi una geroasă, iar în unele zone, temperaturile vor ajunge la minus 18 de grade Celsius, chiar și la minus 20 de grade Celsius în nord-vestul și centrul țării. 

“Va continua sa fie foarte frig in toata tara. Urmeaza inca o noapte foarte rece. E posibil sa avem ger in mare parte din tara, la noapte sa se inregistreze minime in general intre -18 si -8 grade. Asta inseamna ca pot fi posibile valori chiar si sub -20 de grade, izolat, cel putin in nord-vestul si centrul teritoriului”, a spus, intr-o interventie la Realitatea PLUS, meteorologul Mihai Timu. 

Ger de îngheață pietrele și în Călărași și Ialomița

“La aceasta oră, sunt în vigoare mai multe coduri galbene pentru burniță și ploaie slabă în zona Olteniei, unde sunt depuneri de polei. Dupa ziua de mâine până spre sfârșitul săptămânii, din nou vântul o să ne mai dea bătai de cap”, a mai spus meteorologul.

“Este posibil sa avem cea mai rece noapte din aceasta iarna”, a mai spus Mihai Timu.

Fluctuațiile de temperatură din ultima vreme se datorează unui vortex polar stratosferic a apărut peste Polul Nord. Acesta a evoluat și influențează puternic oscilațiile de temperatură de la o zi la alta din această iarnă. Potrivit Wikipedia, Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai unei planete. Pe Pământ, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă. Este o componentă a frontului polar. De altfel, până în anii ’70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar. Astfel, vlaurile de aer rece sunt împinse de acest vârtej polar spre zone în care temperaturile de obicei nu sunt atât de scăzute. De aceea întâmpinăm situații ca cele din ultimele zile în care am avut chiar și 19 de grade Celsius în unele zone urmate de ger năpraznic la nici 24 de ore distanță.

Continue Reading
La Top