URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

VIDEO / SCĂDEREA COTELOR DUNĂRII NE DEZVĂLUIE BUCĂȚI DE ISTORIE

Nivelul Dunării a scăzut atât de mult, încât mai multe insule de nisip au apărut în apă, iar în județul Călărași au ieșit la suprafață câteva bucăți de istorie scufundate de-a lungul timpului în fluviu care traversează o bună parte din Europa.

Urme ale trecutulu ies la iveală de fiecare dată când nivelul fluviului scade, anul acesta înregistrându-se un record de minus 141, asemeni anului 2003. O echipă Canal Sud ne prezintă doua dintre locațiile în care istoria își face apariția.

“Personal am descoperit prima epavă în 1992 când nivelul Dunării a fost la minus 121 cm. S-a mai repetat această cotă, culminând în anul 2003 când a ajuns la minus 141, la fel ca în acest an. Epava descoperită este pe Brațul Ostrov, aproape de punctul numit “La piatră” unde este un pinten din munții Dobrogei care intra în Dunăre și are la bază niște izvoare cu apă curată. Acolo în anul 1854 armata rusă, dorind să atace cetatea Silistrei, a construit trei poduri plutitoare. Studiind hărțile din arhivele Silistrei am descoperit-o.
O altă epavă descoperită în decembrie 2011 este pe Brațul Borcea aproape de localitatea Coslogeni. Are 25 de metri lungime și 5 metri lățime. Nici pe aceasta nu am identificat-o imediat. Am găsit o carte scrisă de un american, pictor, care pe măsură ce naviga pe Dunăre mai și desena. Așa am găsit în cartea lui un desen cu o asemenea ambarcațiune. Era o barcă pentru făcut comerț.
Iar a treia epavă se află pe plaja de la Măgureni. Are 15 metri lungime și 3,5 metri lățime. Este mai nouă față de cea de la Coslogeni, aceea ar fi din secolul 19, cea din Măgureni cred că datează de la începutul secolului 20 pentru că are elemente din metal care vin să întărească coastele ambarcațiunii.” -a declarat pentru Canal Sud, Florin Rădulescu.

Continue Reading
La Top