VIDEO. POȘTA VECHE, UN SIMBOL AL MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI. POVESTEA DIN SPATELE ZIDURILOR
În județul Călărași există 285 de monumente istorice, vechi de secole, care impresionează atât prin arhitectură, cât și prin poveștile din spatele lor. Dintre acestea, 75 se regăsesc în municipiul Călărași, unul dintre cele mai emblematice fiind Poșta Veche, monument istoric de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
„Este o clădire construită la începuturile orașului Călărași, probabil printre cele mai vechi aflate în picioare, construită la 1881 de familia Bădulescu. În această clădire s-a născut Virgil Bădulescu, cel care a înființat Academia Națională de Educație Fizică și Sport, cel care a făcut ca arma Vânători de Munte să fie una recunoscută și cu o unitate separată în cadrul Armatei Române.
La vremea respectivă, clădirile erau folosite la un moment dat și pentru a fi date în chirie. Așa s-a întâmplat și cu această clădire. În 1913, a fost închiriată pentru Serviciul Poștal al orașului Călărași. De atunci s-a dezvoltat, în sensul că s-a adăugat telegraful, mai târziu telefonul și a funcționat ca poștă până în 1967, când a fost construită o poștă care și ea se află acum în părăsire, în vechiul centru al orașului”, a declarat Florin Rădulescu, șef serviciu Muzeul Municipal Călărași.
Monumentul istoric are o arhitectură impresionantă, specifică sfârșitului de secol XIX.
„Este o clădire aflată în stilul sfârșitului de secol XIX, cu influențe clasice, ne referim aici la partea de coloane, partea de stucatură realizată din ceramică, cu o împărțire simetrică față de axul intrării, camere stânga – dreapta, debalansată un pic în partea dreaptă pentru că acolo era casa scării”, a mai precizat Florin Rădulescu.
De asemenea, de-a lungul istoriei, clădirea a avut mai multe utilități.
„A pornit ca locuință, după care a devenit poștă. După ce n-a mai fost poștă, a fost cămin pentru sportivii de la cluburile sportive din Călărași și sportivii care veneau la competiții în Călărași. A fost cămin pentru elevii din Călărași, a fost tribunal, a fost sediul unei firme de îmbunătățiri funciare, iar după 1990 a fost sediul mai multor partide, sediul unor ziare și, începând cu 1996, a devenit un fel de locuință socială pentru persoanele defavorizate. După 1996, ea a intrat într-o părăsire totală și a mers spre ruină.
În 2004, a fost concesionată unei firme din București pentru o perioadă de 49 de ani, întâmplător fără niciun leu redevență, iar oamenii au încercat să o facă să cadă, pentru a construi altceva în locul ei. Dar, nu s-a întâmplat așa, a fost la un moment dat o cercetare penală pentru distrugere, care nu s-a materializat și atunci Primăria a încercat să îi găsească un loc în lista clădirilor restaurate.
Prima oară s-a întâmplat în 2010-2011, au fost făcute două idei de proiecte, amândouă foarte frumoase, iar următorul proiect a fost pus la cale începând cu 2014 și a rezultat ceea ce se vede acum. Activitățile care se desfășoară acum au fost prevăzute în perioada pregătirii documentației pentru finanțare și sunt ateliere pentru toată comunitatea. Foarte mulți se gândesc că este un centru pentru copii. Nu este pentru copii, este pentru toată comunitatea. Există un atelier de foto-video și un atelier de pilotat drone, un atelier de preparat pâine cu maia și un atelier de desen”, a povestit Florin Rădulescu, șef serviciu Muzeul Municipal Călărași.