La sfârșitul anului 2023, lucrările de anvelopare a Spitalului Județean Călărași ar trebui să fie finalizate, iar autoritățile au mers marți, 19 septembrie, pe șantier să verifice stadiul lucrărilor. Până în acest moment, proiectul a fost executat în proporție de aproape 50%.
„Suntem undeva la 45%. Este un proiect care are și o latură mare de complexitate, întrucât el nu îmbină doar o anvelopare, îmbină și eficiență energetică, panouri – energie verde – plus pompe de căldură. Este un proiect cred că istoric pentru o comunitate atât de mică, întrucât ani de zile ne-am obișnuit cu o imagine a spitalului, de ce să nu spunem, jenantă. Adică investițiile din interior erau puse în umbră de imaginea pe care o vedea un om când intră prima dată”, a menționat administratorul public al județului Călărași, Bogdan Mihai.
De asemenea, autoritățile sunt mulțumite de modul și ritmul în care se lucrează.
„Suntem în graficul pe care ni l-am propus. Anveloparea spitalului (corpurilor A, B, C și D) este în graficul pe care ni l-am propus. Direcția Tehnică, Direcția de Dezvoltare a Consiliului Județean și cu Administratorul Public, Cristi Mihai Bogdan, ne-am deplasat astăzi aici, împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean, Mihăiță Beștea, să facem o evaluare, dacă prin contractul pe care îl avem cu Agenția de Dezvoltare Sud-Muntenia reușim să respectăm graficul pe programul operațional regional, ca la sfârșitul lunii decembrie să finalizăm aceste lucrări de anvelopare a celor trei corpuri de spital. Proiectele noastre includ sănătatea ca prioritate pentru ce înseamnă administrație pentru oameni. Administrația pentru oameni înseamnă să ne gândim la sănătate, învățământ și străzi. La una dintre priorități suntem astăzi prezenți să facem aceste evaluări și, de ce să nu spunem, suntem mulțumiți de ceea ce am văzut astăzi pe teren”, a declarat președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.
Discuții au fost și pe marginea termenului de predare a lucrării, care ar trebui să fie luna decembrie.
„Aici este o discuție puțin complicată, în sensul că noi facem ședințe tehnice în fiecare săptămână, cred că este singurul proiect unde avem ședințe tehnice în fiecare săptămână cu constructorul și cu toți oamenii care sunt angrenați în realizarea acestui proiect. Se pare că da, însă noi preferăm să fim puțini mai sceptici, să împingem termenul de realizare puțin mai devreme, adică să nu lăsăm posibilitatea de apariție a unui neprevăzut”, a mai adăugat Bogdan Mihai.
De asemenea, autoritățile recunosc faptul că investițiile în celelalte unități spitalicești din județ nu s-au ridicat la nivelul celor din municipiul Călărași. Reprezentanții administrației județene spun însă că astfel de proiecte vor fi derulate și în alte localități din județ, una dintre ele fiind Oltenița.
„O promisiune a noastră făcută în campania electorală și anume că vom investi în sănătate. Din păcate, pentru restul județului, în special pentru municipiul Oltenița, pentru că de acolo sunt și reprezint această zonă, am ajuns aici pentru că cetățenii din zona Olteniței au avut încredere în mesajul pe care l-am transmis în 2020, investițiile în sănătate nu au fost la nivelul județului Călărași. Dar, începând cu 2024, având în vedere experiența acumulată de mine în toată această perioadă, având în vedere încrederea pe care mi-a arătat-o până acum domnul președinte, mai nou sunt responsabil al Direcției Tehnice, tocmai pentru a găsi mai multă experiență în implementarea acestor proiecte, mă face pe mine să fiu destul de încrezător pentru 2024 și pentru implementarea unor astfel de proiecte și în municipiul Oltenița”, a declarat și vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Mihăiță Beștea.