URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

VIDEO: CREȘTE TARIFUL LA GUNOI, ÎN CĂLĂRAȘI

Consilierii locali au aprobat, în cadrul ședinței ordinare din data de 25 noiembrie 2021, proiectul de hotărâre pentru acordarea unui mandat special viceprimarulului municipiului Călărași, Liviu Coman, în vederea exercitării votului favorabil/nefavorabil, în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecomanagement Salubris, privind modificările de prețuri ale gunoiului propuse de REBU.

Operatorul de salubritate REBU intenționează să mărească tariful gunoiului, începând cu data de 1 ianuarie 2022, astfel:

  • de la 8,81 lei/persoană/lună fără TVA la 9,92 lei/persoană/lună fără TVA, pentru populația din mediul urban;
  • pentru fracția umedă, de la 429,99 lei fără TVA, la 514,57 lei fără TVA, pentru agenții economici.

De asemenea, se dorește reducerea tarifului pentru fracția uscată, de la 318,17 lei fără TVA la 303,45 lei fără TVA, pentru agenții economici.

Viceprimarul municipiului Călărași, Liviu Coman, a subliniat, în cadrul ședinței, că fundamentarea pentru majorarea de tarif a gunoiului cu peste 1 leu este justă și a dat de înțeles că va aproba această creștere de preț.

“Prin mandatul care mi se acordă voi vota în Adunarea Generală ADI Ecomanagement pentru această majorare sau împotriva acesteia. Doresc să fac precizarea că, de data aceasta, fundamentarea tarifului este conform prevederilor  legale și ale contractului de delegare, precum și ale contractului subsecvent. Acest lucru a rezultat atât din analiza specifaliștilor de la ADI Ecomanagement Salubris, cât și din verificările și analiza aparatului de specialitate al primăriei, respectiv Direcția Tehnică și Direcția Economică. Dacă vă amintiți, au mai avut două solicitări de majorare a tarifului, în cursul acestui an, respectiv au cerut o majorare de peste 8 lei, la începutul anului. A fost respinsă această majorare, pe motivul unei documentații incomplete. Au revenit cu o altă solicitare, undeva la peste  4 lei, de asemenea și aceasta a fost respinsă. Acum, fundamentarea este justă. Majorarea de tarif este undeva la 1 leu și 50 de bani, cu TVA inclus. De aceea, propunerea mea este să aprobăm această majorare de tarif. Tariful majorat așa cum este solicitat intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Ei, în cursul acestui an, au făcut o greșeală, astfel că nici măcar ajustarea cu indicele de piață nu au realizat-o, pentru că de fiecare dată când trebuiau să ceară majorarea de tarif, au introdus și inflația, dar restul documentației nu a fost completă”, a comentat Liviu Coman.  

Consilierul local din partea USR, Costin Mirescu, a votat împotriva acestui proiect de hotărâre și a propus desființarea platformelor de colectare a gunoiului din zonele caselor, prin acest fel operatorul REBU putând să își reducă cheltuielile, în loc să crească tarifele.

“Puteam să îi ajutăm să scadă cheltuielile, decât să crească prețurile. De exemplu, putem să îi ajutăm dezafectând toate platformele de colectare de la case, pentru că nu au niciun sens, pentru că la case se colectează din poartă în poartă gunoiul menajer și din poartă în poartă sacul galben. Ce sens au platformele în zonele de case? Eu m-am uitat în contractul acela și dacă lista de acolo e valabilă, 15% din cele 140 de platforme sunt în zona de case. Nu trebuie să ne crească nouă tariful”, a spus Mirescu.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top