URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

VIDEO. CPECA CĂLĂRAȘI ANUNȚĂ PROIECTE DE PREVENIRE A CONSUMULUI DE DROGURI, ÎN NOUL AN ȘCOLAR

Consumul de droguri din România crește alarmant, potrivit ultimelor statistici, iar dezbaterea publică a fost una intensă pe acest subiect în urma tragediei rutiere de la 2 Mai. La Călărași, autoritățile fac mai multe demersuri pentru a diminua acest fenomen. Una dintre instituțiile care se ocupă cu prevenirea consumului de droguri este Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași implementează, la nivel local, programe,  proiecte și campanii naționale în domeniul reducerii cererii de droguri. În plus, desfășurăm proiecte și campanii locale adaptate nevoilor și specificului județului, dar și activități punctuale de prevenire în școală, familie și comunitate. 

Concret, în ultima perioadă am desfășurat campania de prevenire „Consumul de droguri ne privește pe toți”. Este implementată și la nivelul județului Călărași și au fost desfășurate activități specifice de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri. În cadrul acestei campanii am desfășurat un număr de 10 activități, în comunitate și agrement, la care au participat 1661 de persoane”, a declarat Roxana Dumitru, inspector de specialitate în cadrul CPECA Călărași.

De asemenea, în anul școlar trecut, Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog a implementat, în școli, șase proiecte diferențiate pe vârstă. Publicul țintă a fost constituit atât din preșcolari, cât și din elevi de gimnaziu și liceu. Participarea la programele derulate de centrul din Călărași este gratuită.

În cadrul acestor proiecte, implementate pe grupe de vârstă, selectarea o facem cu ajutorul cadrelor didactice, în funcție de nevoile identificate, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, iar participarea la acestea este gratuită. Așadar, în cadrul proiectelor noastre se poate înscrie orice unitate de învățământ, prin adresare directă, prin telefon sau la solicitarea părinților, acolo unde situația o impune”, a mai menționat Roxana Dumitru.

Odată înscriși în cadrul programelor, tinerii din Călărași beneficiază servicii de prevenire. În acest sens, specialiștii poartă mai multe discuții cu aceștia și îi informează despre efectele negative pe care le implică consumul de droguri. De asemenea, în cazurile în care se impune poate fi solicitată și asistență medicală, fie de părinte sau reprezentant legal, atunci când este vorba despre un minor, fie de procuror sau alt organ judiciar, atunci când este vorba despre o persoană anchetată.

Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași dau asigurări că vor fi pe teren și în nou an școlar.

De asemenea, odată cu începerea noului an școlar, vor fi promovate și implementate proiectele naționale anterior amintite și, bineînțeles, vom răspunde solicitărilor unităților de învățământ. De asemenea, informarea părinților și cadrelor didactice în scopul recunoașterii timpurie a semnelor consumului de droguri și solicitării de sprijin specializat, reprezintă, de asemenea, un alt domeniu de intervenție cu caracter preventiv”, a conchis Roxana Dumitru, inspector de specialitate în cadrul CPECA Călărași.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top