URMĂREȘTE-NE

EXCLUSIV

VIDEO- Cel mai mare strat de zăpadă din istoria României s-a înregistrat la Călărași. Vezi povestea celei mai grele ierni

Cea mai grea iarnă din istoria țării a fost înregistrată în 1954. Atunci a lovit Marele Viscol care a acoperit întreaga Românie cu un strat gros de zăpadă. În București dar și în alte zone, troienele măsurau chiar și 5 metri înălțime. Acest moment înscris în arhivele ANM ca Marele Viscol a marcat câteva premiere, potrivit offtherecord.ro Vântul a bătut în capitală cu viteza de 126 km/h. În sudul și sud-estul țării, troienele măsurau între 2 și 5 metri înălțime.

Mulți bucureșteni au rămas blocați în case iar armata a scos tancurile pe străzi. Militarii și voluntarii au fost nevoiți să sape adevărate tuneluri prin zăpadă pentru a reda circulația tramvaielor. Cel mai gros strat de zăpadă nu s-a înregistrat însă în București ci la Călărași- 173 de centimetri.

„Nămeţii au acoperit străzile, gardurile, au înfundat curţile, ba, la unele case au ajuns până la streaşină. Pe străzi abia s-au făcut ici – colo pârtii în formă de tranşee, în care oamenii dispar cu totul sau nu li se mai văd decât vârfurile căciulilor”, nota, în 5 februarie, Pericle Marinescu.

„La 3 februarie a început de dimineaţă să ningă cu fulgi imenşi, fără întrerupere, până a doua zi. Când ne-am trezit, în casă era întuneric. Geamurile se deschideau în afară, la fel şi uşile, cu excepţia uneia dintre ele, cea de la bucătărie. Ne-am dat seama că era zăpadă mare pentru că geamurile erau albe şi am încercat să ieşim, dar nu s-au deschis!”, a povestit Dan Antoniu pentru „Adevărul de Seară”.

La 100 kilometri de Capitală, în Fundata, oamenii discolaţi de regimul comunist din Banat, au fost nevoiţi să îndure capricioasa iarnă din acel an în bordeie de paie şi pământ. Atunci „Marele Viscol” a făcut prăpăd în Bărăgan. Preţ de câteva zile, vântul a bătut cu putere, a nins abundent, iar temperaturile au scăzut drastic, ajungând să depăşească -25 de grade Celsius.

Citeste mai mult: adev.ro/pm8bca

Mai multe imagini și fotografii pe offtherecord.ro

Continue Reading
La Top