URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

VICTORIE PENTRU LOCUITORII DIN BELCIUGATELE. PROIECTUL LUI ROBERT NEGOIȚĂ DE A ADUCE GROAPA DE GUNOI ÎN CĂLĂRAȘI A PICAT

În ultimele luni, un proiect de hotărâre propus de Primăria Sectorului 3 din București a devenit subiectul unei aprinse dezbateri în mediul local și național. Acest proiect vizează transformarea unei mari suprafețe de teren din comuna Belciugatele, județul Călărași, într-o groapă de gunoi, iar procesul a fost marcat de eșecurile repetate și opoziția fermă a comunității locale.

”Se aprobă achiziția unui teren extravilan, categoria de folosință arabil, în suprafață de 43.000 mp, situat pe teritoriul orașului Fundulea, tarla 185, parcela 15, județul Călărași, având nr. cadastral 22263, cu un preț maxim de 10 Euro/mp, în vederea relocării stației de sortare a gunoiului menajer, situată la adresa str. Drumul Lunca Visagului nr.42-60, sector 3, București, sub condiția obținerii în prealabil a unui certificat de urbanism din care să rezulte posibilitatea construirii unei stații de sortare a deşeurilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Totul a început în vara anului 2022, când Primăria Sectorului 3 a inițiat prima încercare de a muta stația de sortare a gunoiului menajer din strada Drumul Lunca Vișagului nr. 42-60 în orașul Fundulea, localitatea Cățelu din Ilfov. Cu toate acestea, proiectul a fost respins. O a doua încercare a suferit aceeași soartă nefavorabilă.

Totodată, primăriile de Sector au probleme mari deoarece singura groapă de gunoi rămasă deschisă în București este ECOSUD, iar între primăria Capitalei și acest operator economic sunt divergențe în ceea ce privește tariful de depozitare.

La ultima ședință de Consiliu Local, consilierii USR au cerut mai multe explicații primarului Robert Negoiță, despre ce înseamnă preluarea acestei activități, însă nu au primit.

Proiectul de hotărâre propunea achiziționarea unui teren extravilan, categoria de folosință arabil, în suprafață de 43.000 mp, în Fundulea, pentru relocarea stației de sortare a gunoiului menajer. Cu toate acestea, el a fost respins de consilierii locali din Sectorul 3 din cauza divergențelor și a lipsei de sprijin pentru planul propus.

Un alt obstacol major pentru proiect a fost opoziția fermă a primarului din comuna Belciugatele, Mihai Gurlui, care s-a exprimat vehement împotriva planului Primăriei Sectorului 3 de a aduce o groapă de gunoi în comuna sa. Primarul Gurlui și-a susținut poziția într-o ședință de Consiliu Local din Sectorul 3 în data de 30 august 2023, subliniind că cetățenii comunei Belciugatele se opun relocării stației de sortare în teritoriul lor.

„Atâta timp cât eu voi fi primar, această stație de sortare nu va primi niciodată aprobarea Primăriei Belciugatele. Vreau să transmit cu tărie consilierilor locali din Sectorul 3 să nu aprobe achiziționarea terenului pentru relocarea stației de sortare, deoarece nu va obține niciodată autorizație din partea noastră.”

Mihai Gurlui a anunțat în prealabil pe pagina sa de Facebook că se opune ferm inițiativei Primăriei conduse de Robert Negoiță. „Referitor la proiectul Primăriei Sectorului 3 București de relocare a stației de sortare a deșeurilor în Comuna Belciugatele, Mâine, 30.08.2023, începând cu ora 11:00, subsemnatul Mihai Gurlui, în calitate de Primar al comunei Belciugatele, va participa la ședința Consiliului Local al Sectorului 3 București pentru a susține interesele comunității pe care o reprezint. Am depus o cerere de intervenție în cadrul ședinței și am întreprins toate demersurile posibile pentru a opri acest proiect. De asemenea, voi informa consilierii din Sectorul 3 că cetățenii comunei Belciugatele sunt în dezacord cu relocarea stației de sortare în teritoriul nostru și vom face tot ce putem pentru a preveni acest lucru.” transmitea primarul pe o rețea de socializare înainte de dezbaterea din Consiliul local Sector 3 din 30 august 2023.

În cadrul aceleiași ședințe de Consiliu Local, primarul Gurlui a atras atenția asupra unor aspecte importante care trebuie luate în considerare înainte de a aproba proiectul, cum ar fi necesitatea unui aviz al Consiliului Local Belciugatele și obținerea avizelor de la autoritățile de sănătate publică și siguranța alimentară, dată fiind prezența unei fabrici de procesare a cărnii în apropiere.

Dezbaterile în Consiliul Local au fost aprinse, iar mai mulți consilieri locali și-au exprimat punctele de vedere în privința proiectului de hotărâre. În contextul acestor dezbateri, primarul din comuna Belciugatele și consilierii USR au acordat vot negativ.

Astfel, proiectul de hotărâre privind transformarea terenului din Belciugatele într-o groapă de gunoi a fost respins.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top