SOCIAL
VIAȚA DIN SPATELE GRATIILOR. CONFESIUNILE DEȚINUȚILOR DIN PENITENCIARUL SLOBOZIA
Ne aflăm într-o perioadă în care rata infracționalității este într-o continuă creștere. Tot mai mulți tineri sunt inconștienți și comit asemenea fapte care, din păcate, au repercursiuni grave atât în viitorul apropiat, cât și după eliberarea acestora din unitățile privative de libertate.
Un adevăr trist, un moment de cotitură și o realitate care îi lovește brusc după momentul comiterii faptei și a deciziei instanței de arest. Frustrare, tristețe, dezamăgire și teama de eșec sunt primele sentimente care încearcă un deținut. Bineînțeles, toate aceste sentimente sunt resimțite și de familia și apropiații persoanei în cauză.
Cauzele premergătoare sunt diverse. Anturajul și inconștiența sunt câteva dintre cele mai des întâlnite cauze.
425 de deținuți din județele Ialomița, Călărași, Buzău, Tulcea și Constanța sunt privați de libertate în Penitenciarul Slobozia. Poate cel mai trist este faptul că, printre cele 425 de persoane private de libertate, sunt și 11 tineri cu vârsta de până în 21 de ani.
Pentru că ne aflăm în Săptămâna Patimilor, acesta fiind un moment propice de a trage un semnal de alarmă asupra acestui fenomen care ia amploare pe măsură ce trec zilele, am decis să vă împărtășim poveștile a doi cetățeni privați de libertate, care în acest moment se află la Penitenciarul Slobozia.
Pentru a le păstra anonimatul, am decis să numim deținuții Adrian și Marian.
DEȚINUT: UN MOMENT DE INCONȘTIENȚĂ MI-A RĂPIT 4 ANI DIN VIAȚĂ. POVESTEA UNUI OM CONDAMNAT PENTRU TENTATIVĂ DE OMOR
“Am avut o copilărie normală, nu am avut niciodată probleme cu legea. Am avut mereu susținere din partea părinților și încă o am. Ei vin săptămânal în vizită și o aduc și pe fetița mea de 4 ani. Fetița avea 2 luni când am comis fapta. Îmi este foarte greu când vine seara și vorbesc cu cea mică la telefon“, a declarat Adrian, persoană privată de libertate.
O copilărie frumoasă, o copilărie normală… Cu toate acestea, nimic nu putea să prevestească ceea ce urma să se întâmple. Dintr-o simplă ceartă, s-a ajuns la o sentință. 24 de ani și o sentință care ar speria pe oricine: tentativă de omor.
“Într-o duminică după-amiază eram împreună cu doi prieteni la un magazin din zona în care locuiam. Partea vătămată s-a așezat la noi la masă și, la un moment dat, s-a luat de un prieten. În acel moment, eu l-am împins. El a luat o sticlă de bere și m-a lovit în cap. Ca răspuns, i-am dat un pumn și acesta a căzut. Celălalt prieten i-a dat cu o halbă în cap. Ulterior, după aproximativ un an și jumătate, victima a decedat din alte cauze“, a susținut persoana citată anterior.
Pentru deținut au urmat zile întregi de remușcări. Despărțirea de fetița lui a fost cea mai grea. Cu toate acestea, cea mică este motivul pentru care el continuă să lupte.
Întrebat de sfatul pe care i l-ar da unor tineri aflați în punctul de a comite o infracțiune, acesta a declarat că: “Să nu fiți orgolioși. Orice dispută poate fi evitată. Eu puteam să evit acea situație, dar a fost un moment de rătăcire, nu am conștientizat posibilele repercursiuni“.

Cu toate că este închis și multe persoane care nu știu ceea ce înseamnă viața într-un penitenciar afirmă că nu există cale de întoarcere, Adrian învață pentru a dobândi permisul de conducere după ce i se va sfârși sentința.
“Mereu am câte o ocupație. Mereu încerc să-mi ocup timpul cu câte ceva. Dacă nu fac asta, îmi zboară mintea acasă“, a spus deținutul.
După atâta timp petrecut în spatele gratiilor, relațiile personale, dar și relația cu divinitatea se schimbă. Într-adevăr, este nevoie de multă tărie și credință pentru a putea supraviețui în cardul unei închisori. Persoana în cauza spune că se roagă în fiecare seara pentru familia sa, dar și pentru el.
Pentru majoritatea persoanelor, sportul este foarte important. Aceeași importanță o are și pentru deținuți. Dacă Adrian spunea că îi place fotbalul și că participă la turneele de fotbal între penitenciare, Marian face zilnic exerciții cu greutatea corporală.
ADOLESCENȚA, ANTURAJUL ȘI DROGURILE. DEȚINUT: AVEAM 16 ANI CÂND AM CONSUMAT PENTRU PRIMA OARĂ MARIJUANA. NU A TRECUT MULT TIMP ȘI AM ÎNCEPUT SĂ FAC TRAFIC DE DROGURI
“La momentul respectiv, ca adolescent, m-a influențat cel mai mult anturajul. Nu aveam habar de consecințele consumului de droguri. În prezent, fenomenul este mult mai răspândit și, din păcate, tinerii nu sunt conștienți“, a declarat Adrian, deținut in cadrul Penitenciarulul Slobozia.
Adrian avea 16 ani când, încantat de propunerea anturajului, a decis să consume marijuana. După marijuana au urmat și alte droguri, acesta devenit dependent. Bineînțeles, odată cu inducerea stării de dependență, sunt necesari bani pentru a întreține acestă dependență.

“Părinții m-au susținut mereu, îmi dădeau bani de buzunar, însă am devenit dependent și trebuia să cer din ce în ce mai des. În acel moment, a intervenit traficul“, a declarat Marian.
Majoritatea crede că persoanele care comit astfel de fapte nu au studii. Ei bine, Marian este excepția. El a urmat cursurile Universității Ovidius din Constanța, acesta fiind masterand în economie.
“Aici avem mult timp de gândire. Trebuie să accepți și să înțelegi ceea ce ai făcut. De asemenea, pentru a rezista, trebuie să îți găsești mereu o motivație“, a spus deținutul.
Cel mai important sfat oferit de Marian în privința tinerilor care sunt consumatori și intenționează să devină traficanți din varii motive, este să se informeze și să nu se lase pradă tentațiilor din jur.
“Tentațiile și anturajele vor exista mereu. Nu trebuie să faci ceea ce spun ceilalți sau ce este în trend. Repercursiunile sunt grave, nu numai că ajungi la penitenciar, dar te afectează din punct de vedere psihic“, a declarat Marian, deținut.
Ei bine, fie că vrem sau nu, sunt multe persoane care sunt pe punctul de a comite diferite infracțiuni. Chiar dacă tentația este mare, trebuie sa fim tentați sa ne păstrăm libertatea.
