URMĂREȘTE-NE

EVENIMENTE

VEZI CUM AU SĂRBĂTORIT CĂLĂRĂȘENII BOBOTEAZA

Începând de la primele ore ale dimineții zilei de 6 ianuarie, pe o vreme însorită ca de primăvară, călărășenii s-au strâns în număr mare în Parcul Central, pentru a asista la manifestările desfășurate cu ocazia Sărbătorii Bobotezei. Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către PreaSfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Volna), la care au participat autoritățile locale și județene, parlamentari călărășeni și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate.

Sărbătoarea a continuat în Parcul Central cu Aruncarea Sfintei Cruci în apele Borcei, la care s-au întrecut opt temerari călărășeni. Cel care a recuperat Crucea și a adus-o la mal nu a fost în acest an Iulian Boscornea, după cum ne-a obișnuit timp de nouă ani. El a ratat „la mustață” recuperarea Crucii din cauza soarelui ce reflecta puternic în apă. Câștigătorul a fost Borlan Gheorghe, acesta fiind recompensat cu suma de 1.000 de lei.

Au urmat Botezul și Defilarea Cailor, pe segmentul stradal din fața Consiliului Județean, unde și-au expus și botezat cabalinele 26 de crescători din municipiul și județul Călărași. Invitată la această manifestare a fost campioana la echitație, Denisa Dumitrașcu, care a venit la Călărași cu calul personal. Ca în fiecare an, au fost prezenți caii de la Herghelia Jegălia. Participanții la Botezul Cailor au primit din partea senatorului Nicușor Cionoiu diplome, dar și premii pentru cel mai frumos cal, cel mai frumos harnașament și cel mai frumos atelaj. Câștigătorii de pe primul loc au primit câte 1.000 de lei, cei clasați pe a doua poziție 800 de lei, iar cei de pe locul 3 câte 500 de lei. Premiul de participare pentru fiecare proprietar de cabaline a fost de 100 de lei.

Senatorul Nicușor Cionoiu a avut complici de nădejde și a reușit pentru anul 2022 să facă o activitate pentru cetățenii călărășeni în ziua de Bobotează. Înainte de premierea participanților, parlamentarul a precizat cum s-a ajuns să se desfășoare întregul eveniment din această zi.

„Vreau să precizez că povestea a început la o întâlnire cu prietenii mei care au venit și au spus că această tradiție a dispărut din acest municipiu, a trebuit să ne unim și să ne gândim că trebuie să readucem această tradiție în rândul cetățenilor călărășeni. În privința crescătorilor de cabaline, nu am înțeles ce înseamnă să crești și cât se cheltuie cu un cal, este o cheltuială pe care aceștia o fac din pasiune, iubesc animalele. Vreau să felicit toți participanții de astăzi, merită tot respectul și aprecierea noastră pentru că reușesc în această perioadă destul de grea să întrețină aceste animale. Felicit cetățenii călărășeni care au venit la această festivitate. Această tradiție a dispărut de vreo patru ani de zile, am încercat să o readucem în prim plan tocmai pentru că trebuie să socializăm, cetățenii și copiii lor să revadă aceste tradiții”, a declarat Cionoiu.

Sărbătoarea Bobotezei s-a încheiat cu o mie de porții de fasole, oferite de bucătarii Cantinei de Ajutor Social, din cadrul Primăriei Municipiului Călărași.
În tradiţia locală unul dintre cele mai importante evenimente îl constituie sărbătoarea denumită Boboteaza, eveniment pe care Primăria Municipiului Călăraşi îl organizează în fiecare an, pe 6 ianuarie. Boboteaza este cea mai mare sărbătoare de iarnă după Crăciun, fiind o veche sărbătoare creştină în amintirea Botezului lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul, în râul Iordan. Conform tradiţiei creştine, Boboteaza se serbează cu deosebită solemnitate în ziua de 6 ianuarie, fiind foarte bogată în datine şi credinţe care fac parte din tezaurul de tradiţii moştenite din generaţie în generaţie, reprezentând specificul poporului nostru. Este de remarcat necesitatea revitalizării şi readucerii pe larg în cadrul sărbătorilor de iarnă a tradiţiilor etno-folclorice ale Bobotezei.

Continue Reading
La Top