URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

VESTE BUNĂ PENTRU ȘOFERI. BENZINA ȘI MOTORINA, MAI IEFTINE LA ÎNCEPUT DE SĂPTĂMÂNĂ

Șoferii au primit o veste bună la început de săptămână, prețul carburanților este în continuă scădere.

În ceea ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă luni 6,91 lei şi se găseşte la mai multe staţii de carburanți din București.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,92 lei și 7,06 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,37 lei la 7,71 lei.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,59 lei și 7,70 lei. Motorina premium costă 7,94 lei litrul. Cea mai scumpă motorină superioară ajunge la 8,23 lei litrul.

În aceeași perioadă a anului trecut un litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce prețul pentru motorină și benzină variază de la o zi la alta? Deoarece acestea au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Continue Reading
La Top