URMĂREȘTE-NE

CULTURĂ

,,VECHI COSTUME POPULARE DANUBIENE DIN BULGARIA ȘI ROMÂNIA”

Ieri, 21 februarie, la Muzeul Dunării de Jos a avut loc vernisajul expoziției ,,Vechi Costume populare danubiene din Bulgaria și România”. Evenimentul a fost unul inedit, punându-se accent pe pilonul principal al etnografiei: costumul popular.

Expoziția a fost inițiată de vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Mihăiță Beștea, iar colaborarea dintre cele două țări a fost posibilă datorită emeritei profesoare Kalina Mihailova, recunoscută de către poporul bulgar drept o păstrătoare a tradiției etnografice a Bulgariei și a directorului Muzeului de Istorie și Etnografie Chirnogi, Relu Cotoban.

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie și istorie locală, Chirnogi și Muzeul Etnografic, Sumentii – Bulgaria au prezentat expoziția comorilor naționale intr-un cadru festiv.

La pupitru evenimentuui cultural transfrontalier au venit pe rând: Valentin Parnic, șef serviciu la Muzeul Dunării de Jos, Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Relu Cotoban, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Chirnogi.

,,Deschidem astăzi la Muzeul Dunării de Jos o expoziție inedită, în sensul în care, pentru prima dată la Călărași vernisăm o expoziție care se axează pe obiecte ale etnografiei de pe ambele maluri ale Dunării: România și Bulgaria. Principalul punct etnografic, vedeta acestei expoziții este costumul popular. Sunt expuse la Muzeul Dunării de Jos atât costume populare românești, cât și bulgărești. Obiectele din România fac parte din, probabil cea mai mare colecție de obiecte etnografice din județ, Muzeul de Istorie și Etnografie Chirnogi, iar cele din Bulgaria din colecția doamnei Mihailova”, a declarat Valentin Parnic, șef serviciu la Muzeul Dunării de Jos.

,,Totul a început anul trecut când un tână inimos, așa cum îmi place să îi spun lui Relu Cotoban, m-a invitat să particip la o expoziție de costume populare. Atunci m-am gândit că ar fi bine pentru locuitori să organizăm la Călărași o expoziție mai amplă […] Sper ca expoziția să rămână în cadrul muzeului cel puțin două săptămâni, astfel încât  cetățenii să se poată bucura de aceste exponate. În acest fel încurajăm istoria și cultura noastră”, a declarat Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași.

,,Ne-am dorit să prezentăm călărășenilor și nu numai, elementele comune ale celor două popoare. Prin intermediul exponatelor din muzeu, aveți o parte din inima profesoarei Mihailova […] Din câte am înțeles, sunt câteva instituții culturale din București care vor să vină în următoarele doua weekend-uri sa vadă exponatele. Deci, nu doar noi, cei prezenți la vernisaj ne putem bucura de aceste comori ci și conaționalii noștri a conchis Relu Cotoban, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Chirnogi.

Conform organizatorilor, există similitudini între cromatica, modelele folosite și materialele tradiționale utilizate la confecționarea străvechilor costume populare din satele dunărene de pe ambele maluri ale fluviului. Multitudinea și  vechimea costumelor populare (multe din piesele de vestimentație tradițională au peste o sută de ani) a fost o încântare pentru ochii vizitatorilor.

Continue Reading
La Top