ADMINISTRAȚIE
VASILE ILIUȚĂ: “DEZVOLTAREA JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI CONTINUĂ ȘI ÎN ANUL 2023”
Președintele Consiliului Județean (CJ) Călărași, Vasile Iliuță, ne-a acordat un interviu, prin intermediul căruia a descris proiectele derulate la nivelul acestei instituții, în anul care tocmai a trecut. De asemenea, el a vorbit despre obiectivele pe care le are, în anul 2023, pentru dezvoltarea județului Călărași.
Reporter: Cum a fost anul 2022, din punct de vedere al proiectelor derulate de Consiliul Județean?
Vasile Iliuță: Anul 2022 a fost unul destul de bogat pentru Consiliul Județean Călărași, pentru că am derulat și încă sunt în derulare foarte multe proiecte ale acestei instituții. Aș începe cu cel mai important lucru care s-a întâmplat în județul Călărași: Palatul Prefecturii, care a fost preluat de Compania Națională de Investiții și care se va finaliza în următorii doi ani. Continuăm cu Spitalul Județean Călărași, unde corpul nou va fi gata în 2025. Mai departe, avem portul de ambarcațiuni, care și el are termen de finalizare anul 2024. Podul de la Radovanu urmează să fie finalizat. Avem întârzieri nu numai la podul de la Radovanu, dar și la Drumul Județean 403. Sunt întârzieri pe care încercăm să le ducem spre finalizare, în termen cât mai scurt. Continuăm cu infrastructura. Urmează să finanțăm drumul 201 B Ulmeni-Valea Neamțului-Gurbănești-Valea Argovei, până la Lehliu Sat-Săpunari-limită cu Ialomița. Continuăm investițiile și în sănătate. Avem câștigat deja proiectul privind extinderea Ambulatoriului, la nivelul județului Călărași, și urmează să facem și o parcare deasupra Ambulatoriului, cu sume neeligibile, iar Consiliul Județean se va angaja ca în următorii patru ani de zile să asigure cofinanțarea a peste 300 de milioane de euro. Vom face și piste de biciclete. Consiliul Județean este lider al proiectului. Avem 3.000 de km, plecând din Giurgiu, Ilfov, Călărași, continuând cu Constanța, până la Năvodari, pe acest traseu de cicloturism. Avem și un proiect privind construirea unui pod peste Borcea, iar un alt proiect constă în construirea unui stadion nou la Călărași, în poligonul militar care a fost preluat de către Consiliul Județean Călărași. Toate acestea se vor întâmpla în următorii ani.
Reporter: Vorbeați, mai devreme, despre niște întârzieri ale anumitor proiecte. De ce s-au produs aceste întârzieri?
Vasile Iliuță: Ele au mai multe cauze. Pandemia este una dintre ele. A doua cauză este schimbarea prețurilor și actualizarea contractelor. Iar a treia cauză a fost și dezechilibrul care s-a produs, deoarece unii agenți economici nu au putut să reziste șocului venit pe fondul schimbării prețurilor și avem, cel puțin la podul de la Radovanu, o schimbare de acționariat, care continuă lucrările la podul de la Radovanu. La Drumul Județean 403 avem, din nou, o mare întârziere, avem multe reclamații, dar aceste lucruri s-au produs în urma schimbării de prețuri. Am actualizat și am luat chiar și sume neeligibile pe Consiliul Județean, doar pentru a finaliza acest drum.
Reporter: V-ați implicat și în domeniul social. Ați inaugurat, anul trecut, Centrul Sera 2 (n.r. Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități Călărași).
Vasile Iliuță: Să știți că toată implicarea a venit în urma solicitărilor părinților copiilor de la Școala Specială. Ei și-au dorit să deschidem acest centru pentru copiii cu probleme speciale. Am făcut acest lucru ca să putem veni în sprijinul părinților. Abia de anul acesta funcționăm cu organigrama completă, pentru că ne permite legea să angajăm. Și vom angaja psihologi, terapeuți, pe cei care vor putea veni în sprijinul părinților și copiilor.
Reporter: Din punct de vedere al infrastructurii, anul trecut câți kilometri de drumuri s-au asfaltat de către Consiliul Județean Călărași, prin societatea Drumuri și Poduri?
Vasile Iliuță: Anul trecut a fost unul care a schimbat puțin viziunea de a mai construi în viteză destul de mare drumuri de pământ, așa cum făceam în anii trecuți. Cred că sunt 20 de km pe care i-am asfaltat. De obicei, construiam 35 de km/an. Schimbarea prețurilor ne-a adus într-o situație în care, din cauza scumpirii asfaltului, din cauza scumpirii materialelor, kilometrii asfaltați s-au împuținat. Am asfaltat 20 de km de pământ, anul trecut, cu SC Drumuri și Poduri SA, ceea ce ne permite ca următorii doi ani de zile să finalizăm toate drumurile județene, astfel încât să nu mai avem drumuri de pământ.
Reporter: Cam câți km ar mai fi de asfaltat?
Vasile Iliuță: Cred că mai sunt în jur de 120 de km de drumuri de pământ de asfaltat. Din ele, cred că vreo 30-40 de km vor fi drumuri preluate de proiectele pe care le avem pe Programul Național de Investiții. Cred că o să rămână în sarcina Consiliului Județean vreo 90 de km.
Reporter: Cu bugetul, anul acesta, cum stă Consiliul Județean?
Vasile Iliuță: Spre dezamăgirea mea, bugetul anului 2023 este un buget mai mic la funcționare cu 10 milioane de lei, iar asta ne aduce în imposibilitatea de a putea majora salariile către angajații Consiliului Județean și ai subordonatelor CJ, pentru că diminuarea bugetului înseamnă a nu asigura serviciile, a nu asigura funcționarea instituțiilor din subordinea noastră. Și atunci, am preferat să menținem salariile așa cum sunt și să fim capabili să le putem pune în buget, să putem să le achităm la timp și să putem să funcționăm mai departe. Cred că 2023 este unul de sacrificiu, deoarece cofinanțarea proiectelor pe care CJ le are necesită bugetul ca să putem veni în cofinanțarea proiectelor existente.
Reporter: Și credeți că vă veți descurca cu derularea acestor proiecte, având în vedere bugetul de anul acesta?
Vasile Iliuță: Suntem obligați să ne descurcăm și sper că la rectificarea bugetară viitoare să putem completa sumele de bani acolo unde avem nevoie să funcționăm și să cofinanțăm proiectele.
Reporter: Tot mai devreme spuneați și despre proiectul finanțat prin PNRR, aprobat recent de către Ministerul Sănătății, care privește extinderea Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Călărași. Nu doar acest proiect este finanțat prin PNRR. Mai există un proiect, prin care spitalul va fi și reabilitat. E vorba despre corpurile F,G,H.
Vasile Iliuță: Investițiile în sănătate sunt majore. Continuăm să facem și corpurile F,G,H, tot prin PNRR, să le finalizăm. Deja suntem eligibili și urmează să semnăm contractul de finanțare. La momentul acesta, avem și anveloparea spitalului pentru eficientizarea energetică, pe Programul Operațional Regional. Urmează să extindem Ambulatoriul și să facem parcarea, iar astfel vom avea condiții optime pentru un act medical de care să fim mândri și prin care să putem primi pacienții care vor să beneficieze de servicii medicale.
Reporter: Despre corpul nou de spital, ce ne puteți spune? În ce stadiu se află lucrările?
Vasile Iliuță: Referitor la corpul nou de spital, se lucrează la etajul 5, s-a pus planșeul, urmează să se realizeze instalațiile termice, instalațiile electrice și să continuăm cu echipamentele care urmează să fie dotat acest corp nou: RMN, CT și tot ce înseamnă aparatură medicală care vine prin Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții.
Reporter: Aveți ceva să vă reproșați, din punct de vedere al proiectelor derulate în anul 2022?
Vasile Iliuță: Nu aș avea ce să îmi reproșez. Trebuie să mulțumesc echipei Consiliului Județean și Direcției de Dezvoltare, Direcției Tehnice care au făcut tot ce le-a stat în putință să putem accesa aceste proiecte, să fim prezenți pe fiecare minister, acolo unde s-a deschis o sesiune de proiecte, astfel încât să accesăm aceste fonduri pentru județul Călărași.
Reporter: Pentru anul acesta, care sunt obiectivele dumneavoastră majore?
Vasile Iliuță: Chiar ieri (n.r. 17 ianuarie a.c.) am fost la București și am stabilit să intre pe Programul Național de Investiții și prin Compania Națională de Investiții proiectele privind construirea, în zona portului de ambarcațiuni, a unui pod peste brațul Borcea și a unui nou stadion în zona Unității Militare de la intrarea în Călărași. Dezvoltarea continuă și în anul 2023.
Reporter: Un mesaj pentru cetățenii județului Călărași aveți?
Vasile Iliuță: Cetățenii să aibă încredere în administrația județului Călărași, pentru că suntem aproape de oameni, lucrăm pentru oameni.
Reporter: Vă mulțumesc pentru interviul acordat!