ACTUALITATE
VALOAREA TICHETELOR DE CREȘĂ S-A MAJORAT
Miniștrii Muncii și Finanțelor au semnat un ordin comun prin care este prevăzută majorarea valorii tichetelor de creșă care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediu pentru creșterea copilului.
Proiectul de ordin a fost pus în dezbatere publică, iar majorarea tichetelor de creșă pentru salariații care nu-și iau concediu de creștere a copilului se va face din aprilie, noua valoare fiind valabilă până în luna septembrie inclusiv.
Astfel, valoarea lunară a tichetelor de creșă crește de la 490 la 520 de lei. De asemenea a fost anunțată și valoarea tichetelor de masă, însă în cazul acestora majorarea este insignifiantă, de la 20,09 la 20,17 lei.
Deocamdată, Guvernul nu a luat o decizie privind acordarea tichetelor pentru educație timpurie (creșă și grădiniță), în valoare de 1.500 de lei, a căror acordarea a fost suspendată anul trecut de către cabinetul Cîțu.
Condițiile pentru acordarea tichetelor de creșă
Potrivit Legii 165/2018 privind biletele de valoare, tichetele de creșă se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
„Tichetele de creșă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul”, prevede actul normativ.
Valoarea tichetelor de creșă se poate cumula cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție pe care îl primesc angajații care își reiau activitatea înainte de scurgerea celor doi ani de concediu la care au dreptul după nașterea copilului.
Pentru acordarea acestor tichete, este necesar ca părintele să prezinte copie după actul de naștere al copilului, un act doveditor de la creșă privind înscrierea, o declarație pe proprie răspundere că celălalt părinte nu a solicitat eliberarea tichetelor și o altă declarație că celălalt părinte nu beneficiază de concediu pentru creșterea copilului.
Din punct de vedere fiscal, tichetele sunt asimilate veniturilor de natură salarială fiind necesară plata unui impozit pe venit de 10%. În schimb, pentru ele nu se achită contribuții de asigurări sociale.
Tichetele de creșă au fost concepute ca o modalitate de stimuulare a angajaților să revină la locul de muncă înainte de scurgerea celor doi ani de concediu pentru creșterea copilului, cu costuri minime pentru angajatori.
Măsura amânată a ajutorului de 1.500 de lei pe lună
Mult mai așteptată de către românii cu copii mici este reluarea aplicării legii prin care statul acorda un ajutor mult mai consistent pentru plata cheltuielilor pentru educație timpurie.
Potrivit unei legi adoptate de către Parlament, angajatorii urmau să plătească salariaților cu copii de vârstă preșcolară câte 1.500 de lei pe lună pentru costurile legate atât de crește, cât și de grădinițe. Companiile urmau să-și recupereze acești bani prin deducerea sumelor din impozitul pe profit.
Măsura a intrat în vigoare la începutul anului 2021, dar nu s-a aplicat niciodată întrucât guvernul Cîțu nu a publicat normele metodologice, iar la mai puțin de trei luni aplicarea legii a fost suspendată cu totul, printr-o ordonanță de urgență adoptată pe 30 martie 2021. La vremea respectivă, Ministerul Finanțelor estima că impactul bugetar ar fi fost de 4,5 miliarde de lei.
Într-un recent interviu acordat pentru HotNews ministrul de Finanțe Adrian Câciu spunea că aplicarea legii va fi reluată cel târziu de la jumătatea acestui an, fiind posibilă chiar extinderea numărului de beneficiari și în afara companiilor care plătesc impozit de profit.
„Încercăm extinderea către mai mulți beneficiari. De fapt, asta ne-a blocat atunci. Scopul, până la urmă, este de a ajunge în zona de educație timpurie. Beneficiarul de educație timpurie este copilul. Trebuie să am cât mai mulți beneficiari”, declara Adrian Câciu, potrivit fanatik.ro.
Sursa foto: impact.ro
![](https://canalsud.ro/wp-content/uploads/2023/03/CANALSUDLOGONOUTRANSPARENTmicv2.png)