Asociațiile patronale ale transportatorilor rutieri au amenințat, încă din luna martie, că blochează toată România, dacă Executivul nu renegociază condițiile din Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).
Nimeni din Guvern nu a mai încercat măcar să discute cu transportatorii, iar astăzi se discută planul de decarbonizare în Comisia de dialog social a Ministerului Transporturilor. Reprezentanții ministerului au încercat să-i convingă pe reprezentanții patronatelor că nu vor fi tarifele mari pe care ei le-au calculat pe baza documentației primite, chiar dacă așa reiese din datele pe care le-au analizat companiile. Guvernul vrea să voteze în regim de urgență noile prevederi care se vor aplica începând cu anul 2026. Transportatorii spun că se pregătesc de proteste.
Prin aplicarea noilor prevederi privind programul național de decarbonizare, asumat prin PNRR, prețul rovinietei va crește pentru camioanele din România de la 1.200 la cel puțin 7.050 de euro, din 2026, pentru cele Euro 6, find mult mai mari pentru cele Euro 5 și Euro 4. Scumpiri vor fi și pentru autoturisme și autocare, ceea ce va genera probleme în mai multe sectoare economice, inclusiv în turism.
Transportatorii au cerut renegocierea de urgență a Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), pentru eliminarea creșterilor de preț pentru roviniete, care în forma actuală a proiectului de lege pregătit de Guvernul României ar deveni de șase ori mai scumpe din 2026, apoi vor crește la cel puțin 16.250 de euro pe an, din 2035, pentru camioanele Euro 6. Aceste prevederi pentru decarbonizare vor lăsa România fără transporturi, dar ne vor duce și la colaps economic, spun transportatorii, pentru că se vor adăuga și alte scumpiri, taxe și impozite.
Sursa foto/informații: jurnalul.ro