URMĂREȘTE-NE
Poliția

ACTUALITATE

UN POLIȚIST CĂLĂRĂȘEAN CARE A DIVULGAT INFORMAȚII DINTR-UN DOSAR A SEMNAT UN ACORD DE RECUNOAȘTERE A VINOVĂȚIEI. CE PEDEAPSĂ A ACCEPTAT

Un agent de poliție din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Călărași a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași în care acceptă să primească o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare. Este vorba despre un dosar care vizează infracțiunea de favorizarea infractorului, după ce polițistul a furnizat ilegal informații despre o procedură din cadrul unui dosar penal unei persoane apropiate inculpatului din dosar.

Persoana care a primit informațiile de la polițist a încheiat și ea un acord de recunoaștere a vinovăției și a acceptat o pedeapsă de 7.000 de lei amendă penală, informează Direcția Generală Anticorupție (DGA). Totuși, înțelegerea dintre cei doi și procurori trebuie să fie aprobată și de un judecător, astfel că cele două acorduri vor fi analizate în perioada următoare în instanță.

Ce informații a divulgat polițistul

DGA susține că pe 19 și 21 octombrie 2022 au avut loc două procedee de identificare a persoanelor după fotografii într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași. Agentul de poliție care a avut acces la informații din cadrul acestor procedee a furnizat în mod nelegal informații privind rezultatul acestor activități către cel de-al doilea inculpat, cunoscând faptul că acesta are o relație apropiată cu persoana vizată de cercetări.

Ulterior, inculpatul persoană fără calitate specială a transmis datele respective făptuitorului, acționând astfel în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală”, se mai arată în comunicatul DGA.

Atât polițistul, cât și persoana care a primit informațiile au încheiat două acorduri de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași.

În prezența apărătorilor aleși, ambii inculpați au recunoscut comiterea faptei, au acceptat încadrarea juridică și pedepsele propuse, precum și forma de executare a acestora.

Agentul de poliție a fost condamnat la un an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe o durată de doi ani, în timp ce inculpatului fără calitate specială i-a fost aplicată o amendă penală de 7.000 lei, corespunzătoare unui număr de 140 de zile-amendă,

Menționăm că, potrivit Codului de procedură penală, acordurile de recunoaștere a vinovăției reprezintă forma de finalizare a anchetei penale, urmând a fi transmise spre confirmare instanței competente. Această etapă nu înfrânge principiul prezumției de nevinovăție”, transmit reprezentanții DGA.

Continue Reading
La Top