URMĂREȘTE-NE

CULTURĂ

UN MONUMENT ISTORIC DIN CĂLĂRAȘI, INAUGURAT ÎN PREZENȚA MINISTRULUI CULTURII, LUCIAN ROMAȘCANU

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a aflat în municipiul Călărași, în data de 14 aprilie 2022, la invitația PSD. Acesta a vizitat șantierul Palatului Administrativ, care este reabilitat de Consiliul Județean, și a participat la inaugurarea unei clădiri monument istoric, modernizată cu bani europeni, respectiv Casa Demetriad.

Demnitarul s-a arătat încântat de bijuteria arhitecturală, a felicitat conducerea Consiliului Județean și a menționat că echipa instituției călărășene are tot sprijinul său.

“Felicitări, mă bucur să văd că există preocupare, mă bucur foarte tare să văd că s-au găsit bani pentru așa ceva și cum spuneam, totul ține de dumneavoastră, cu ce viteză veți merge, ce viteză veți imprima Consiliului și echipei, atât de repede se vor mișca și lucrurile. La București aveți tot sprijinul și la Ministerul Culturii, și, în general, la Guvern. Mai rămâne să ni-l cereți (n.r. sprijinul)”, a subliniat Lucian Romașcanu.

Înainte de a vizita cele două bijuterii arhitecturale, oficialul a discutat, în cadrul unei ședințe de lucru, cu autoritățile locale și reprezentanții instituțiilor de cultură, culte și învățământ.

După ce a ascultat doleanțele celor prezenți în sala de ședințe a CJ, Lucian Romașcanu a precizat că va veni în sprijinul acestora, prin intermedierea unor întâlniri cu colegii săi din Guvern.

În cadrul întâlnirii de lucru, președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, i-a prezentat ministrului proiectele culturale derulate în județ.

“Multumesc pentru că ați dat curs invitației noastre. Astăzi (n.r. 14 aprilie a.c.), am onoarea să îl prezint pe ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, prezent la Călărași pentru a identifica nevoile pe care voi, ca primari, le aveți, și putem, împreună, să găsim soluții pentru a putea să depășim foarte multe lucruri care depind de Ministerul Culturii. (…)Noi finanțăm monumentele cultural-istorice ale județului Călărași. Avem în construcție un proiect de 11 milioane de euro, e vorba de fostul Palat Administrativ, transformat prin hotărâre de Consiliu în Centrul Socio-Cultural Călărași, pentru a putea să finalizăm cel mai important monument istoric al județului Călărași, Palatul Prefecturii, așa cum a fost el denumit și cum știu toți călărășenii. Astăzi, avem și un obiectiv monument istoric unde vrem să facem inaugurarea, Casa Demetriad, fosta bibliotecă a municipiului Călărași. Avem un proiect în derulare, Călărașiul, un pod inovativ cultural pentru dezvoltare regională durabilă, un proiect de 475 de milioane de euro, în parteneriat cu Muzeul Regional Tutrakan și gândim, în continuare, cu Muzeul Județean, proiecte pe fondurile transfrontaliere”, a declarat Vasile Iliuță.

Prezenți la ședința de lucru au fost: conducerea CJ Călărași-președintele Vasile Iliuță, vicepreședinții Ion Samoilă și Mihăiță Beștea, senatorii PSD, Nicușor Cionoiu și Sorin Vlașin, deputatul PSD, Constantin Bîrcă, prefectul și subprefecții județului Călărași, Valentin Barbu, Eugen Ilie și Virgiliu Diaconu, directoarea Direcției Județene de Cultură, Ruxandra Ionescu, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Călărași, Roxana Pațurcă, preotul protopop Viorel Dinu, directoarea Bibliotecii Județene Alexandru Odobescu, Laura Munteanu, conducerea Muzeului Municipal, Florin Rădulescu, managerul Muzeului Dunării de Jos Călărași, Valentin Parnic, dar și primari ai localităților județului Călărași.

Amintim că recepția Casei Demetriad a avut loc în data de 20 ianuarie 2022, în prezența președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță și a echipei care a gândit refacerea acestui obiectiv. Lucrările au fost finanțate prin proiectul transfrontalier “Dezvoltarea produselor comune de turism și revitalizarea moștenirii culturale”, având o valoare totală de 1.499.992, 54 de euro. Clădirea va avea destinația de Secție a Științelor Naturii, structură componentă a Muzeului Dunării de Jos.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top