URMĂREȘTE-NE

ECONOMIE

UN FOND DE PENSII DIN ZIMBABWE INVESTEȘTE ÎN VACI, DIN CAUZA INFLAȚIEI CEO: TAURUL E DOBÂNDA NOASTRĂ COMPUSĂ

În țara cu cea mai mare rată a inflației din lume, un antreprenor a găsit o soluție ingenioasă pentru a crea un fond de pensii performant: și-a făcut un portofoliu de investiții în vaci.
Nhaka Life Assurance, fondul privat de pensii și asigurări fondat și condus de Kelvin Chamunorwa, este probabil singurul din Zimbabwe care oferă un randament peste rata inflației, scrie Economist. Și asta pentru că produsele sale financiare nu sunt denominate în moneda națională, caz în care ar fi rapid reduse la zero de inflație, ci în vaci.

Chamunorwa, care a studiat în Marea Britanie și a lucrat în asigurări, are o rețetă financiară extrem de simplă. Compania sa investește imediat în vite orice sumă de bani care intră în fond, înainte ca aceasta să fie afectată de inflație. Cei care contribuie sunt în general bugetari, ale căror salarii riscă să se devalorizeze de la o zi la alta – la un moment dat, moneda din Zimbabwe își pierdea jumătate din valoare la fiecare 24 de ore. Cât despre valută, aceasta este foarte greu accesibilă în țara africană, iar în unele perioade a fost chiar interzisă de autorități.
Pe de altă parte, spre deosebire de dolarul zimbabwean și de succesorul său, RTGS (sau Zimdolar), vitele nu își pierd din valoare, ba chiar se înmulțesc. Astfel încât cei care contribuie la acest fond pot, la scadență, să primească fie vaci, fie valoarea acestora în numerar.

Randamentul este peste rata inflației, care în acest moment e în jurul a 60% – dar anul trecut era din trei cifre. În plus, Zimbabwe a introdus recent un sistem de trasabilitate a cărnii de vită, astfel încât poate să exporte chiar și în Europa, la prețuri mult mai bune decât cele de pe piețele africane

Nhaka Life Assurance le oferă clienților săi și posibilitatea de a vedea și chiar atinge investițiile, la o fermă aflată la 75 de kilometri de capitala Harare. ”De obicei, le aducem un taur la fiecare 12 luni, noi numim asta dobândă compusă”, spune Chamunorwa. CEO-ul fondului de pensii și-a diversificat de curând portofoliul de investiții cu o altă rasă de vaci.

Sursa: Wall-Street

Continue Reading
La Top