URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

UCRAINA. ATAC CU RACHETE APROAPE DE GRANIȚA CU POLONIA, DUMINICĂ DIMINEAȚA

Frontul de Nord. Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la nord-vest de Kiev în ultimele 24 de ore, ia la Cernihiv și un progres, dar limitat, în jurul Cernihivului și spre periferia estică a Kievului. Contraatacurile ucrainene continuă să amenințe aceste linii de avansare ale rușilor dinspre Cernihiv spre Kiev. Niciun atac asupra Kievului, pentru a doua zi consecutiv, dinspre NV, acolo unde se află uriașa coloană de vehicule, dispersate acum în jurului unei axe de aproximativ 55 de kilometri. În schimb, ucrainenii au efectuat sâmbătă seara cel puțin două atacuri cu dronă asupra pozițiilor ruse de la NV de Kiev. La Sumî, internetul a fost tăiat, iar Armata Rusă continuă operațiunile, destul de lente, de încercuire a orașului.

Frontul de Est. La Harkov, forțele ruse au continuat bombardamentele, dar fără a lansa vreun atac major și la sol. Au capturat poziții aflate la peste 100 Km SE de Harkov, spre Luhansk, dar ucrainenii au respins un atac la NV de Luhansk. Potrivit ISW, forțele ruse încearcă probabil să ocolească Harkov prin sud-est și să avanseze spre Nipru (300 Km vest de poziția actuală) și Zaporijie, dar este puțin probabil să facă progrese substanțiale fără alte forțe adiționale.

Frontul de Sud. Ucrainenii confirmă că forțele ruse au capturat periferia de est a Mariupolului, dar susțin că au respins o ofensivă la nord de oraș. ISW consideră că rămâne puțin probabil ca forțele ruse să reușească să ia Mariupol printr-un asalt direct fără a aduce forțe suplimentare și e mai probabil că vor continua să bombardeze orașul pentru a forța o capitulare.
În ultimele 24 de ore, Armata Rusă a efectuat manevre de poziționare a artileriei spre Nicolaev și Zaporijie, dar nu a întreprins acțiuni ofensive.
Duminică dimineața este raportat un bombardament masiv cu rachete asupra unei baze de antrenament din vestul Ucrainei, aflată la doar 15 Km de granița cu Polonia (50 Km vest de Liov și 300 Km nord de granița cu România). Este posibil ca atacul să fi vizat convoaie de aprovizionare cu muniție și armament trimise de țările occidentale, sau doar facilitățile de procesare a acestora.

Armata Ucraineană susține că a reușit până acum să distrugă sau să scoată din luptă 31 de grupuri tactice de batalion ale Armatei Ruse, dintr-un total de 120 câte erau estimate a fi fost masate în jurul Ucrainei înainte de începerea ostilităților. Un astfel de grupa este format din cel puțin 50 de blindate (inclusiv tancuri) și între 600 și 800 de militari. Este pentru prima dată când Armata Ucraineană face acest tip de estimare, dar informația nu poate fi confirmată din alte surse.
(Sursa: Biziday)

Continue Reading
La Top