URMĂREȘTE-NE

EXCLUSIV

TUBERCULOZA EXISTĂ ȘI FACE VICTIME! ZIUA MONDIALĂ A ACESTEI BOLI, UITATĂ DE AUTORITĂȚI

În anul 2021 s-a observat o discretă creștere a numărului de îmbolnăviri de tuberculoză, fapt care ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece în anul 2022, în contextul pandemiei de Covid-19 și a conflictului din Ucraina, incidența acestei boli poate crește mult mai mult. În fiecare an, ziua de 24 martie este dedicată luptei împotriva tuberculozei, iar pe acest subiect l-am intervievat astăzi pe medicul pneumolog, Spiridon Dumitrescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Călărași.

CANAL SUD Domnule manager, Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este sărbatorită în fiecare an la data de 24 martie, care este situația în acest moment la nivelul judetului Călărași, este în scădere sau în creștere incidența acestei boli.

SPIRIDON DUMITRESCU În această situație în care suntem înconjurați doar de situația Covid, tuberculoza a rămas o problemă marginală, dar această boală încă persistă pe teritoriul țării noastre. Răspunsul corect este nu știu! Suntem cumva într-o amorțeală ca toată societatea asupra cazurilor de tuberculoză, acestea au scăzut dramatic în ultima perioadă de când cu pandemia Covid dar luând-une după aspectul leziunilor prezentate de pacienții internați avem temeri mari că există multă tuberculoză stocată în populație care nu se prezintă la control. După ce se va liniști pandemia Covid atunci vom avea probabil cazuri foarte multe de deficit pulmonar.

CANAL SUD Ce s-a întamplat cu acei pacienți pe care ii aveați înregistrați în supraveghere la Spitalul TBC pe tot parcursul acestei pandemii de coronavirus?

SPIRIDON DUMITRESCU O parte dintre ei și-au continuat tratamentele, prin structurile noastre ambulatorii prin dispensarele TBC, o mare parte din pacienții cronici care veneau în special cu sechele TBC și cu TBC în forme grave nu au continuat să mai vină la tratamente, nu avem date exacte despre ei dacă pandemia i-a scos din evidență, este foarte greu pentru noi la ora actuală să facem o diferență între oamenii care nu vor să vină sau nu mai sunt în evidență.

CANAL SUD Ce le transmiteți oamenilor în această zi pe care o numim de prevenție?

SPIRIDON DUMITRESCU Ceea ce le-am transmis mereu, tuberculoza este o boală care se tratează cu mare succes dacă este depistată și se iau măsurile de prevenție la timpul lor, al cărui tratament este gratuit și care trebuie să se supună mai ales ca acum avem această cultură a pandemiei Covid 19 în acelasi algoritm al izolării surselor de infecție pentru că este o boală transmisibilă. Mesajul este unul de optimism din punct de vedere profesional cu condiția ca reluarea  legăturilor cu pacientul care se adresează cu reluarea adresabilității pacientului  să se facă cu maximă operabilitate. Mă refer la medicii de familie, asistenții sociali, la ambulatoriile de specialitate pentru că în situația Covid toate celelalte boli cronice au rămas pe locul doi.

Continue Reading
La Top