URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

LINIA DE TRAVERSARE CU FERIBOTUL ÎNTRE MUNICIPIUL OLTENIȚA ȘI TUTRAKAN, POSIBILĂ ÎN DOAR CÂTEVA LUNI. PROIECTUL, MENIT SĂ ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ CONEXIUNEA DINTRE CELE DOUĂ STATE

Miercuri, 12 februarie a.c., Primăria Municipiului Oltenița și Primăria Municipiului Tutrakan au făcut primul pas oficial în demersul privind înființarea unei linii de trecere cu feribotul între localitățile situate pe malul fluviului Dunărea. 

Ideea de a uni cele două maluri ale fluviului Dunărea datează de acum aproximativ 15 ani, însă, în ciuda încercărilor autorităților bulgare, foștii edili ai municipiului Oltenița au tratat subiectul cu indiferență. Acum, soarele pare că răsare pentru cetățenii din cele două municipii învecinate.

Încă de dinainte de a prelua funcția de primar al municipiului Oltenița, Mihăiță Beștea și-a arătat interesul pentru crearea acestui punct de conectivitate, menit să faciliteze legăturile transfrontaliere. Noua linie de trecere cu feribotul va aduce beneficii atât cetățenilor care își doresc să viziteze sau să tranziteze cele două țări, cât și oamenilor de afaceri, prin localizarea geografică a municipiului Oltenița. Fiind situat în proximitatea Capitalei, orașul are o serie de atuuri, care, până la venirea noului edil, nu au fost exploatate.

“Astăzi este o zi importantă atât pentru Oltenița, cât și pentru vecinii noștri din Tutrakan. Sper ca această zi să fie ziua în care relațiile economice și culturale să se dezvolte mai mult decât au făcut-o până acum. Așa cum spune colegul meu, domnul Relu Cotoban, îmi doresc ca fluviul Dunărea să fie, de acum înainte, liantul dintre Oltenița și Tutrakan, respectiv dintre România și Bulgaria. Astăzi, suntem aici pentru a semna primul document care va facilita trecerea cu feribotul”a declarat Mihăiță Beștea, primarul municipiului Oltenița. 

Întâlnirea, desfășurată la sediul Casei de Cultură din Oltenița, a avut drept scop semnarea primului protocol dintre municipalitățile învecinate, documentele semnate în cursul acestei zile fiind înaintate autorităților centrale din cele două state.

“Vreau să îi mulțumesc în mod expres noului primar al municipiului Oltenița. De-a lungul vremii, am încercat să lucrez cu mai mulți primari de aici, din Oltenița, însă, până acum, nu am putut realiza această linie de trecere cu feribotul. Relațiile bilaterale dintre România și Bulgaria vor fi îmbunătățite tot prin intermediul acestei treceri”a menționat Dimităr Stefanov, primarul municipiului Tutrakan. 

Prezent la marcarea acestui pas important din viețile cetățenilor români și bulgari a fost și Excelența Sa, Ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaiko. În discursul acestuia, diplomatul a accentuat necesitatea creării liniei de traversare a Dunării cu feribotul de pe teritoriul României, fapt care va impacta atât economia celor două municipii, cât și cultura. Fiind state predominant agrare, noul obiectiv vine și în ajutorul agricultorilor. 

“Dacă o luam ca atare, fluviul Dunărea poate fi împărțit în trei zone: zona de sus, de mijloc și Dunărea de jos. Cea mai mare distanță în care nu există o trecere este între podul Ruse-Silistra și trecerea cu feribotul Călărași-Silistra. Astăzi, odată cu semnarea acestui document, această distanță va fi diminuată considerabil. Cei doi primari au arătat, într-un timp foarte scurt, că problema dintre cele două societăți a putut fi rezolvată atât de rapid dacă există dorință și o bună colaborare”a precizat Radko Vlaiko, ambasadorul Bulgariei în România. 

Cel mai probabil, feribotul va opera cursele Oltenița-Tutrakan începând cu luna iunie, după ce autoritățile locale române și bulgare vor finaliza lucrările necesare legate de buna desfășurare a activității de transport fluvial. 

“Până în acest moment, am făcut foarte multe măsurători pe malul Tutrakan. De fapt, am identificat punctele în care vom îmbarca și debarca în cele două municipii. Flota de bacuri, pontoane și pasarelele aferente întregii treceri sunt pregătite, acestea urmând a pleca de la Brăila până duminică. Toate echipamentele vor ajunge la Oltenița în aproximativ o lună, iar toată amenajarea va fi realizată până la finalul lunii martie”a spus Gheorghe Antistescu, reprezentantul armatorului român care va opera feribotul. 

Investițiile privind construcția amplasamentului și a drumului de acces de pe malul românesc vor fi suportate exclusiv din bugetul local al municipiului Oltenita, ceea ce va permite darea în folosință a noului mod de transport într-un timp mult mai scurt. 

În ceea ce privește tarifele pentru traversarea fluviului Dunărea cu feribotul, Mihăiță Beștea, primarul municipiului Oltenița, a declarat că discuțiile legate de acest subiect încă nu au fost purtate cu operatorul. 

Semnarea protocolului vine într-un moment favorabil în ceea ce privește trecerea granițelor de către cetățenii români. Aderarea României la Spațiul Schengen facilitează reglementările de transport, accesul în spaţiul de liberă circulaţie presupunând eliminarea controlului de documente la frontieră. 

Continue Reading
La Top