URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

TRAFICUL RUTIER VA FI MONITORIZAT PRIN SATELIT

Poliția Română va fi dotată cu patru elicoptere, 200 de autospeciale, 75 de motociclete, 800 de etilometre și 200 de teste care depistează substanțele psiho-active, prin programul ,,HeliPol”, aprobat de Guvern.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a precizat faptul că ,,Poliția Română va spori monitorizarea și gestionarea traficului rutier folosind noi echipamente de comunicații prin satelit și alte tehnologii”. Astfel, satelitul ar putea fi principala cale prin care traficul rutier să fie verificat.

Prin proiectul ,,HeliPol”, Ministerul Afacerilor Interne va achiziționa unități de suport și coordonare aeriană, autospeciale, motociclete de intervenție și va dezvolta infrastructura de comunicații și cercetare. Principalele obiective ale proiectului sunt achiziția a trei elicoptere medii, cu autonomie de zbor de 120 de minute și a unui elicopter greu, cu capacitatea de zbor de 240 de minute. Totodată, vor fi achiziționate echipamente opto-electronice de tip FLIR (Forward Looking InfraRed), 200 de autospeciale pentru poliția rutieră, 75 de motociclete, 800 de etilometre, 200 de teste care depistează substanțele psiho-active, sisteme de comunicații mobile și sisteme de cercetare la fața locului.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a specificat faptul că 85 % din program este finanțat din bani europeni, adică aproximativ 460 de milioane de lei.

Premierul, Marcel Ciolacu, vrea să crească gradul de siguranță pe șosele printr-un concept integrat realizat pe bani europeni. De asemenea, premierul României își dorește ca românii să meargă în siguranță cu mașina, mai ales că este perioada concediilor.

Într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne se menționează faptul că siguranța rutieră rămâne o problemă în România. Din păcate, anual, în ultimii ani, în țara noastră își pierd viața peste 1.700 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care ne plasează în topul țărilor cu risc rutier crescut.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt indisciplina pietonală (cu o pondere de aproximativ 21 %), viteza excesivă (aproximativ 19 %) și neacordarea priorității de trecere (aproximativ 17 %).

Implementarea proiectului ,,HeliPol” va contribui la realizarea următoarelor obiective:

  • reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere;
  • monitorizarea traficului rutier și constatarea abaterilor rutiere cu ajutorul sistemelor montate pe unitățile de suport și coordonare aeriană;
  • îmbunătățirea modului de cercetare la fața locului în cazul unor accidente rutiere;
  • realizarea unor analize pe anumite sectoare de drum, prin scanarea 3D a zonelor și prelucrarea ulterioară a datelor într-un mediu electronic, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră.

 

Continue Reading
La Top