URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFÂNTUL IOAN

Ziua de 7 ianuarie are o mare însemnătate pentru credincioși. Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, în această zi este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica de Sfântul Ioan, în 2023.

Pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sfântul Ioan este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.

Mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De sărbătoare Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Totodată, de Sfântul Ion nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Un obicei întâlnit în anumite zone ale țării în această zi este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan Botezătorul, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața acestei zile la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Potrivit tradiției populare, după această sărbătoare se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Sursă text: Antena 3

Continue Reading
La Top