URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE PAȘTELE CATOLIC. DIFERENȚE ÎNTRE PAȘTELE ORTODOX ȘI CEL CATOLIC

Credincioşii catolici sărbătoresc Paştele anul acesta pe 31 martie. Există numeroase obiceiuri pe care catolicii le practică în ziua de Paşte. Cel mai spectaculos obicei este stropitul.

Stropitul îşi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal l-au adoptat cu mare drag. La început, stropitul se făcea cu apă, ulterior este folosit prafumul. Apa este simbolul purificării încă din precreştinism, şi pentru faptul că apa provine din fântâni a apărut împodobitul cu ouă a fântânilor din satele populate de nemţi. Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii. Această zeiţă se numea “Ostera”, denumire din care provine şi “Ostern” – Paşte.

Printre alte obiceiuri de Pasti la catolici se numara daruirea si ciocnitul oualelor.

Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină a anului, pentru prima dată fiind sărbătorit în jurul anului 1400 înainte de Hristos. Cu ocazia ieșirii din Egipt, când au sărbătorit pentru prima dată Paștele, toți evreii trebuiau să ia un miel și să îl sacrifice. Apoi, cu sângele mielului erau unse ramele de lemn ale ușilor de la casele in care locuiau aceștia. În noaptea aceea, îngerul morții trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorât toți fiii întâi născuți ai egiptenilor in casele care nu aveau pe ușă sângele mielului. In casele israeliților nu a murit nimeni, pentru că aceștia ascultaseră porunca lui Dumnezeu si au pus sângele mielului pe ușile lor. Sângele mielului oferea o garanție, un semn vizibil prin care credincioșii dădeau de înțeles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.

Din anul 1054, cand s-a produs Marea Schisma a Bisericii creștine, Paștele se sărbătorește, cu unele excepții, întotdeauna la date diferite la catolici și ortodocși. Diferență mai mare de o săptămână intre sarbatori nu exista, insa modul de calculare a datei Pastelui diferă.

Începând din anul 1582, biserica catolică si cea ortodoxă folosesc calendare diferite. Biserica cateolica se ghidează dupa calendarul Gregorian, in timp ce ortodocșii au păstrat calendarul Iulian.

Catolicii calculează data Paștelui bazându-se pe luna plină ecleziastică, calculată pe baza unor tabele oranduite de biserica si se bazează pe o dată fixa pentru echinoctiul de primăvară.

In opoziție, credincioșii de confesiune ortodoxă sunt ghidați de luna plină astronomică, calculată pe baza datelor astronomice si data reală – tot din punct de vedere astronomic, a echinocțiului de primăvară.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top