Eduard Grama, directorul operatorului regional de apă-canal Ecoaqua S.A., a participat astăzi la o conferință de presă organizată la sediul organizației județene a Partidului Social Democrat Călărași, în care a prezentat progresul proiectului POIM semnat în urmă cu 8 luni de zile pentru municipiul Urziceni și județul Călărași. În prezent, sunt trei șantiere pentru care s-au semnat documentele. Potrivit lui Grama, ordinul de începere a lucrărilor este preconizat să fie dat în luna iulie, iar până la sfârșitul săptămânii se așteaptă să fie încheiate cel puțin 10 lucrări de execuție.
În ceea ce privește proiectul POIM care se va desfășura în municipiul Călărași, Grama a precizat că lucrările vor începe la sfârșitul anului 2023. În ceea ce privește facturarea clienților, acesta a subliniat că facturile nu vor conține costuri pentru apa care nu intră în repartiția din facturile clienților.
“Prețul apei nu a crescut din această cauză, strategia de tarifare a fost aprobată din ADI, creșterea prețul apei a fost condiție a proiectului POIM, este vorba despre o creștere la nivel național, nu doar la nivel de operator din Călărași. Dacă în urmă cu câteva luni aveam cel mai ridicat tarif la apă, astăzi, Iași, Constanța, Dâmbovița și ceilalți operatori la nivel național au fost nevoiți să facă acest lucru. Deci, refuzam să primim 400 de milioane de euro să-i investim la Călărași, doar pentru un simplu motiv că nu dorim să creștem prețul la apă.
La nivel național, inflația a fost un alt factor. Pot să vă spun că a fost o discuție cu operatorul de apă de la Ialomița, care în acest moment, de la 1 august, prețul la apă de la Slobozia va fi de 15 lei. Vorbim despre o politică la nivel național de creștere a tarifului pentru ca aceste investiții să fie realizate.” a precizat Grama în conferința de presă.
CĂLĂRAȘIUL FĂRĂ COEFICIENT DE REPARTIȚIE
Referitor la coeficientul de repartiție pentru pierderile din rețeaua de apă pe care clienții trebuie să-l suporte în facturi, directorul Eduard Grama a explicat faptul că se fac eforturi pentru ca aceste valori să dispară din facturi în urma investițiilor făcute prin schimbarea apometrelor clasice cu unele inteligente cu mare precizie, pentru a elimina și această neplăcere din facturi.
“În acest moment, în municipiul Călărași, la nivelul a patru blocuri avem montate apometre inteligente printr-un proiect pilot care a dat rezultate. În continuare, vom schimba, acolo unde sunt pierderi, apometre cu telecitire. Așteptăm să semnăm contractul pe digitalizare, pentru că operatorul în acest moment a rămas în urmă pe această zonă, undeva prin anii 1996 – 1997, atât la nivel informatic cât și la nivel de monitorizare. Vom reuși până la sfârșitul lunii iulie să aducem la Călărași apometre cu telecitire pentru toți consumatorii.” a mai precizat directorul Ecoaqua, Eduard Grama.
De asemenea, Grama a mai afirmat că se așteaptă să participe la licitația pentru proiectul POIM cât mai mulți agenți economici mari, ceea ce ar putea să aducă beneficii semnificative proiectului și comunității locale.