URMĂREȘTE-NE

SOCIAL

TINERII ȘOMERI SE FORMEAZĂ PROFESIONAL, LA CRFPA CĂLĂRAȘI. UN NOU PROIECT CU FONDURI EUROPENE, LANSAT

Proiectul intitulat „PRONEETs-măsuri integrate pentru tinerii Neets din Regiunea Sud Muntenia, ID 153502”, derulat de SC Data Serv Accounting SRL din București (în calitate de lider), în parteneriat cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Călărași și CST IMPEX S.R.L din Călărași a fost lansat ieri, 7 septembrie a.c., în municipiul nostru. Potrivit directoarei CRFPA Călărași, Ruxandra Bîrcă, obiectivul acestui proiect este creșterea ocupării pentru 371 de tineri NEETs șomeri cu vârsta între 16 și 29 de ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare cu rezidența în regiunea Sud-Muntenia prin îmbunătățirea nivelului de competențe și stimularea antreprenoriatului, prin implementarea de măsuri integrate în contextul unui mecanism de lucru creat ce va fi utilizat ulterior și de Serviciul Public de Ocupare. 

Județele vizate de proiect din regiunea Sud Muntenia sunt: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

“Proiectul este cumva o oglindă a celui pe care l-am lansat deja săptămâna trecută. CRFPA Călărași are tot rol de partener și în cadrul acestui proiect. Beneficiarii proiectului sunt Data Serv Accounting din București, și, de asemenea, celălalt partener, CST Impex din Călărași. Ne-am dorit cumva și ne-am gândit să scriem două proiecte, pentru că este destul de greu să acoperi toată zona Sud Muntenia în cadrul unui singur proiect. Așadar, am reușit să le scriem și să le câștigăm cu succes pe amândouă. Astăzi (n.r. 8 septembrie a.c.), este lansarea. Noi deja ne-am pregătit activitățile și recrutarea grupului țintă a început încă de luna trecută. Grupul țintă se referă la tinerii între 16 și 29 de ani, tineri NEETs, care nu sunt într-o formă de învățământ, în acest moment, și care nici nu au un loc de muncă activ la acest moment. Proiectul se va derula pe toată zona Sud Muntenia, cuprinzând județele Călărași, Ialomița, Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Argeș și Prahova. Ne-am orientat și către Prahova, pentru că este un județ mare cu potențial și vom avea, cu siguranță, și acolo un grup țintă și grupe formate pentru proiect. Activitatea principală pe care noi o vom derula ca parteneri este formarea profesională, noi având experiență în acest domeniu și obiectul nostru de activitate, practic, la asta se referă. Vom face tot ce înseamnă cursuri de calificare de nivel 1, 2, 3. Proiectul se va derula pe 18 luni. Deja din august este semnat contractul de finanțare și se va derula până în decembrie 2023. Grupul țintă este format din 372 de persoane. O parte dintre ei vor participa la cursuri de antreprenoriat și de competențe informatice. Cei care vor absolvi cursurile de antreprenoriat vor merge către realizarea unor planuri de afaceri, iar nouă dintre aceste planuri de afaceri, ca urmare a selecției unei comisii de concurs vor fi și finanțate cu bani de la Uniunea Europeană, bani nerambursabili. Ei vor putea să își înființeze și să își deruleze aceste afaceri cu ajutorul acestor sume de bani. Pe partea de formare profesională restul grupului țintă va participa în funcție de profilarea pe care o vor realiza colegii de la AJOFM, la diverse cursuri de calificare, în funcție de competențele lor vocaționale și de asemenea competențele pe care ei le dețin deja, conform cursurilor pe care le-au absolvit anterior. Partea de formare se va desfășura, așa cum spuneam, pe tot ce înseamnă regiunea Sud Muntenia. Ulterior, vor participa și la bursele locurilor de muncă după absolvirea acestor cursuri, cât și la sesiuni de mediere, pentru a le putea oferi șansa ocupării unui loc de muncă, pentru că până la urmă finalitatea proiectului aceasta este: să reușim ca o parte dintre ei să își înființeze afacerile, iar o parte dintre ei să se angajeze. Noi zicem că o să derulăm cu succes proiectul”, a declarat Ruxandra Bîrcă, pentru canalsud.ro.

Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt: creşterea ocupării în rândul a 371 de tineri NEETs şomeri cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani, înregistraţi la SPO, cu domiciliul în regiunea Sud-Muntenia şi îmbunătăţirea competenţelor pentru 196 de tineri NEETs ţomeri cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani, înregistraţi la SPO, cu domiciliul în regiunea Sud-Muntenia, astfel:

  • 371 de persoane care nu activează pe piaţa muncii vor fi sprijinite să se integreze în mediul socio-economic şi să îşi îmbunătăţească viaţa;
  • 196 de persoane vor dobândi o nouă calificare în domenii în care cererea de forţă de muncă este ridicată;
  • 56 de persoane vor fi formate în domeniul antreprenorial şi 20 din acestea vor primi fonduri pentru a-şi deschide o afacere;
  • Mediul de afaceri din regiunea Sud-Muntenia va fi diversificat prin apariţia a 20 de noi întreprinderi;
  • Va creşte rata de ocupare în regiunea Sud-Muntenia prin integrarea pe piaţa muncii a minim 160 de persoane tineri NEETs.

Proiectul este în valoare de 4.920.009,51 lei, din care 4.773.272,05 lei finanțare nerambursabilă europeană (FSE), și 146.737,46 lei cofinanțarea partenerilor din proiect.

Vă reamintim că, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) din Călărași derulează două proiecte cu fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Capital Uman (POCU), destinat tinerilor NEETs șomeri, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani. Scopul proiectelor este formarea profesională și dezvoltarea competențelor antreprenoriale a acestora. Durata acestora este de 18 luni, împreună având o valoare de 2 milioane de euro.

 

Continue Reading
La Top