Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Călărași așteaptă absolvenții promoției 2022 să se înregistreze în evidențele instituției, pentru a beneficia de serviciile prevăzute de lege, cu scopul integrării pe piața muncii. Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în evidenţele AJOFM Călărași pot beneficia de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime). Reprezentanții AJOFM Călărași vor derula o acțiune de informare în liceele din Călărași, după cum ne-a declarat Magdalena Cotelnic, șef serviciu în cadrul agenției.
“Este perioada când ar trebui ca absolvenții să vină să se înregistreze la noi. În principiu, ei au termen 60 de zile de la absolvire. Probabil că, undeva la sfârșit de lună mai, deja vor intra pe această categorie și sunt așteptați la noi să se înregistreze în evidențe. Foarte mare atenție: absolvenții nu pot beneficia de indemnizația de șomaj, dacă nu sunt înregistrați în prealabil în termenul acesta de 60 de zile. Și fac precizarea că prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana în vârstă de minimum 16 ani care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, care a finalizat o formă de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior. Absolvenții de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, sunt absolvenți și se numesc absolvenți, la finalul anului școlar. Prin urmare, nu sunt condiționați de diploma de bacalaureat și sunt așteptați la noi imediat după ce finalizează cursurile, adică undeva la sfârșit de mai sau în luna iunie, în funcție de studiile pe care le finalizează”, a precizat Magdalena Cotelnic.
În acest an, absolvenții se pot înregistra în evidența AJOFM cu mai puține documente.
“În acest an, îi așteptăm la noi cu mai puține documente. Ar trebui să aibă la ei doar adeverința pe care o vor elibera cei de la instituțiile de învățământ și actul de identitate. Adeverința de la Administrația Financiară nu mai este necesară, pentru că sunt documente pe care noi deja le avem și dispunem de posibilități de a intra în posesia lor”, a mai adăugat sursa citată.
Prin intermediul înscrierii în evidențele agenției, tinerii absolvenți pot beneficia de cursuri de formare profesională.
“Începem să ne reluăm acțiunile noastre prin instituțiile de învățământ, prin licee. Cred că undeva după finalizarea Bursei generale, pentru că pe 20 mai avem Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Vom demara o acțiune prin licee. Colega mea de la consiliere va pregăti un material. Vom avea toate instrumentele necesare și le vom oferi informații absolvenților, astfel încât ei să știe că acest termen de 60 de zile este esențial. Pe măsură ce trece timpul, sunt din ce în ce mai puțini absolvenți, însă ni s-a întâmplat să vină și foarte târziu. Au venit când deja perioada expirase și nu mai puteau beneficia de acea indemnizație. Nu este foarte mare, însă pentru ei consider că este un ajutor. Prin urmare, îi așteptăm cu mare drag să vină la noi să se înregistreze, să beneficieze de toate serviciile noastre și în primul rând mă gândesc la cursuri de formare profesională pe care noi deja le demarăm și cred că au posibilitatea prin intermediul acestor cursuri să își găsească un loc de muncă, că de fapt asta este menirea noastră”, a conchis interlocutorul.
Sursa foto: www.gds.ro