URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

TICHETELE VALORICE SE ACORDĂ ANGAJAȚILOR DIRECT PE CARD

Tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță, care pot fi acordate salariaților de către angajatori, se emit doar în format electronic, din prima zi a lunii februarie 2022.

Astfel, tichetele nu mai pot fi emise în format tipărit, dar cele emise până la 31 ianuarie 2022 rămân valabile până la expirare. Măsurile sunt cuprinse într-o ordonanță oficializată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.

altă modificare importantă apărută în materia tichetelor de valoare o dată cu oficializarea OUG 130/2021 vizează acordarea tichetelor cadou. Acest tip de beneficii pot fi oferite de angajatori doar salariaților proprii, nu și altor persoane (cum ar fi salariaților partenerilor de afaceri), cum era posibil înainte de 18 decembrie 2021.

Până la oficializarea OUG 130/2021, Legea biletelor de valoare prevedea că, pe lângă angajați, tichetele cadou puteau fi acordate și “altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promvoarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate”. Însă această posibilitate a fost eliminată, iar firmele care vor proceda contrar vor fi sancționate cu 14 puncte-amendă.

Un punct-amendă este echivalentul unui salariu minim brut pe țară în vigoare, astfel că amenda este în 2022 de 35.700 de lei (2.550 lei x 14).

Angajatorii pot acorda tichete cadou și salariaților cu funcția de bază la altă firmă, fără a risca amendarea

Angajatorii care oferă tichete cadou altor persoane decât salariaților proprii riscă amenzi de 32.200 lei (în acest an). Totuși, această prevedere nu aduce nicio schimbare referitoare la salariații care au funcția de bază la alt angajator decât cel care oferă aceste bilete de valoare.

În plus, OUG 130 a dublat plafonul actual de netaxare a tichetelor cadou, de la 150 până la 300 lei, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022. De asemenea, aceste tichete cadou vor fi acordate, din 1 februarie, doar pe card, fiind eliminat formatul tipărit.

Sursă: Ziarul Fianciar

Continue Reading
La Top