TEZAURUL DE LÂNGĂ NOI: ISTORIA, PE BĂNUȚI DE AUR ȘI ARGINT, LA MUZEUL DUNĂRII DE JOS
Circulația monetară la Muzeul Dunării de Jos este bine ilustrată de tezaure și descoperiri izolate din toate timpurile fiind expuse piese din antichitate până în perioada modernă. Muzeul Dunării de Jos deține peste 7000 de piese numismatice.
Tipurile de monede care au circulat în Dacia și care ulterior au influențat monetăria Dacică au fost principalele monede macedonene și elenistice.
Acestea au o semnificație deosebita în istoria numismaticii europene pentru faptul că ele au fost monede care au influențat caracteristicile emisiunilor monetare în următoarele două milenii.
” Unul dintre cele mai vechi tezaure, descoperit la Rasa în anul 1942, conține imitații din argint după tetradrahamele regelui Filip al doilea al Macedoniei (359-336) și tetradrahme din argint emise în cuprinsul imperiului creat de Alexandru cel Mare(336-323 a Chr.).Muzeul Dunării de Jos deține o tetradrahmă din aur de la Alexandru cel Mare (336-323 a Chr.), un tip de monedă întâlnit destul de rar în muzeele din România.Imitațiile după tetradrahmele regelui Filip al doilea reprezintă un tip monetar deosebi, atribuit geților de la Dunărea de Jos care la începutul secolului al treilea a. Chr., așa cum menționează izvoarele scrise, s-au constituit într-o puternică formațiune statală condusă de Dromichaites.Relațiile dintre lumea elenistică și geții din stânga Dunării sunt ilustrate de mai multe descoperiri dintre care se remarcă tezaurul de la Boșneagu format din tetradrahme de argint emise de Thasos și Maronea la sfârșitul secolului al doilea a. Chr. și primele decenii ale secolului I a. Chr.Un document excepțional pentru istoria zonei este marele tezaur descoperit la Jegălia, alcatuit din denarii emiși în secolele II-I a. Chr. de Roma, care reflectă schimbările politice survenite în această perioadă. Frontiera bizantină stabilităpe Dunăre este reprezentată de mai multe descoperiri de monede din aur dintre care se remarcă un tremissis de la Iustinian I (527-565) găsit la Pârjoaia, comuna Izvoarele, județul Constanța și un nomisma histamenon de la Nechifor III care provine din fortăreața aflată pe insula Păcuiul lui Soare.Tabloul circulației monetare este completat de monedele de aur emise în Țările de Jos, Ungariei, Imperiul Romano-German, Statele italiene și Transilvania aflate în compoziția tezaurelor descoperite la Bora și Rasa”, a declarat Valentin Parnic, director Muzeul Dunării de Jos.