Medicul primar obstetrician–ginecolog, Said Aboayesh, activează la Spitalul Județean de Urgență Călărași din anul 2017. Potrivit acestuia, cea mai gravă afecțiune cu care femeile se prezintă la cabinetul său este cancerul de col uterin. Din păcate, femeile, în special cele din mediul rural, vin prea târziu la medic, când boala este într-un stadiu avansat și nu se mai poate face nimic. Doctorul Said Aboayesh spune că testul Babeș–Papanicolau, care este o banală analiză, poate salva vieți. Însă, prea puține călărășence fac periodic această analiză. Ba mai mult, unele dintre ele nu știu ce este acest test. Procedura este una nedureroasă. Screening-ul de cancer de col uterin poate fi gratuit, dacă femeile au bilet de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, o altă modalitate în vederea testării gratuite este programul național de screening pentru acest tip de cancer.
“Din păcate, în ultima vreme, mai ales în mediul rural, nu prea se duc la consult doamnele. Sunt multe feluri de cancer, cu care femeile se prezintă în ultima fază și nu ai ce face. De aceea, noi chiar vrem și facem o campanie pentru ca acestea să vină la controale, pentru un Babeș-Papanicolau, pentru o ecografie. Un Babeș-Papanicolau este o banală analiză, care poate să îți arate că este un cancer pe care poți să îl vindeci, dar dacă vine prea târziu, chiar nu ai ce face”, a declarat dr. Said Aboayesh, în emisiunea “Doctor Sud”, care va fi difuzată din primăvara acestui an.
Sursa citată îndeamnă pacientele să vină la Ambulatoriul Spitalului Județean Călărași, pentru a-și face analizele.
“Noi, la Ambulatoriu, avem o echipă de doctori. În fiecare zi, pacientele se pot programa, pot veni să facă analize, să facă un Babeș-Papanicolau la policlinica noastră. Este un program complet, de la 8:00 până la 15:00, în fiecare zi. Dacă vin cu bilet de trimitere de la medicul de familie, testul este gratuit. Sunt unele doamne pe care le întreb de ce nu vin, de ce nu au făcut asta, iar ele îmi spun că nu a avut bani. Nu îți trebuie bani, îți trebuie biletul de trimitere. Există și o campanie pentru testarea cancerului de col uterin, la nivel național. Sunt unele femei care atunci când vin și le spun că vreau să le fac testul Babeș-Papanicolau, se sperie din cauză că ele cred că voi tăia ceva. Nu, doar iau din secreție. Testul nu doare, nu deranjează deloc”, a mai precizat doctorul. (Georgiana ȘERBAN)