URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

TAXE, TAXE, TAXE! DE CÂND TE NAȘTI ȘI PÂNĂ MORI PLĂTEȘTI TAXE

Hotărârea Sfântului Sinod numărul 13.842/din 22 decembrie 2014 spune negru pe alb că preotul care cere bani pentru înmormântare riscă să-şi piardă parohia, fapt confirmat şi de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Preotul nu are voie să ceară bani pentru slujbele sau rugăciunile legate de înmormântare, iar dacă face asta, riscă să își piardă parohia. Dacă biserica pretinde bani pentru serviciile de înmormântare, conform BOR, acestea sunt de fapt ajutoare opționale pentru susținerea financiară a bisericii, pentru care trebuie să primești chitanță.

În unele situații, în anul 2021, taxa pentru înmormântare ajungea să fie și de 1000 de lei. Aceasta era separată de toate celelalte lucruri care trebuiau achitate de familia care se ocupa de întreaga procesiune. 

Un subiect controversat. Plătim sau nu plătim taxe la înmormântare?

În anul 2022 IPS Calinic, care îndeplinește în prezent funcția de arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a răspuns: „Doamne, ajută! Nu există taxe stabilite de Consiliul Parohial pentru serviciile enumerate de dumneavoastră, ci pentru astfel de servicii sunt așa numitele contribuții benevole, care trebuie să fie moderate, și pentru care se taie chitanțe. Banii chitanțați sunt folosiți pentru salariile angajaților acelei parohii, care sunt plătiți din fonduri proprii, sau pentru diferite activități sociale, culturale, educaționale sau edilitare. Pace și bucurii!”.

Pentru anul 2023 lucrurile stau diferit. Mitropolia Olteniei a luat o decizie pentru toate parohiile din zona Olteniei. Mitropolia Olteniei a impus, în martie, un plafon financiar pentru slujbe. Decizia a fost luată în Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei. Mai precis, forul bisericesc a hotărât să plafoneze taxele percepute pentru slujbele de înmormântare, botez și nuntă.

Noile tarife aplicate de preoții din Oltenia: maximum 600 de lei nunta, respectiv maximum 500 de lei înmormântarea sau botezul.

Prin încredințarea IPS Dr. Irineu, arhiepiscopul Craiovei și mitropolit al Olteniei, a fost emis un ordin către toate parohiile din zona Olteniei.

Cât costă, de fapt, o înmormântare în România

Dacă defunctul nu are loc de veci, trebuie să pregătești cel puțin 350 de lei pentru un loc minim de 3,90 m pătrați, concesionat pe perioadă de șapte ani. În funcție de cimitir, există posibilitatea de negociere. Pentru mai mult spațiu, prețul crește cu fiecare metru pătrat în plus.

Există și posibilitatea ca spațiul să fie concesionat pe o perioadă mai mare și să fie reconsionat către moștenitorii legali. După ce te-ai asigurat că defunctul va avea loc în cimitir, trebuie să te asiguri că vei plăti și o taxă de 5 lei pe metru pătrat în fiecare an.

Groparul

Aici este diferența între sat și oraș. Direcția de Dezvoltare Servicii Publice a angajat gropari care sunt salariați la stat. Dacă înmormântarea de care te ocupi este la oraș, nu este nevoie să scoți bani din buzunar.

În schimb, la sat, groparii sunt oameni care lucrează cu ziua și pot cere între 70 de lei și 150 de lei de persoană. Așadar, poți scoate din buzunar între 280 și 600 lei și ceva de mâncare, băut sau fumat.

Clopotarul și stegarul

Potrivit tradiției ortodoxe, vestea morții se împrăștie de la biserică. Clopotul va răsuna de mai multe ori câte 6 minute, începând cu vestea morții și până la pomana de șase săptămâni.

Asta te va costa 50 de lei. Nici omul care va purta steagul nu face muncă voluntară, așadar el va costa între 20 și 50 de lei, în funcție de cât de apropiat îți este.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top