TÂNĂR CĂLĂRĂȘEAN, MEMBRU ÎN ECHIPA CARE A TRIMIS IMPRIMANTA 3D ÎN SPAȚIU
Opt studenți ai Universității Politehnica din București au participat la cel mai prestigios program de experimentare în microgravitație din Europa. Experimentul ECRIDA a câștigat un loc la bordul rachetei REXUS 29.
Proiectul tinerilor români își propune să testeze în spațiu o nouă tehnologie de printare 3D cu ajutorul rășinilor fotosensibile la radiațiile UV. Studenții au fost prezenți în Suedia, la baza spațială S-Range timp de două săptămâni, unde a avut loc lansarea rachetei cu experimentul lor la bord.
Timp de trei ani cei opt studenți au lucrat la proiectarea și construirea imprimantei 3D în laboratorul din Centrul De Cercetare CAMPUS sub îndrumarea a profesorilor UPB și mentorilor Agenției Spațiale Europene.
Pe parcursul programului, organizatorii au efectuat numeroase etape eliminatorii ce au constat în testarea și verificarea experimentului înainte de a fi plasat în rachetă.
“Imprimanta 3D a zburat la bordul unei rachete a agenției spațiale suedeze care a ajuns la o altitudine de 80 de km, acolo a printat mai multe probe de tracțiune. Imprimanta aceasta a fost construită să reziste la condițiile de lansare unde avem forțe foarte mari, mai ales la lansarea rachetei și frecvențe înalte care pot defecta imprimanta. Motivul pentru care este o incintă închisă se datorează faptului că în spațiu presiunea este mai mică în exterior și practic ar fi un risc de explozie.
Această idee a pornit de la un grup de studenți din care fac parte. Suntem project ECRIDA 8, studenți ai Universității Politehnice din București, de la mai multe facultăți, o echipă multidisciplinară, de la automatică și calculatoare, energetică, mecanică, aerospațiale și împreună am vrut să căutăm și să aplicăm la un proiect provocator și am găsit acest program numit REXUS/BEXUS.
Noi am aplicat pentru un experiment la bordul unei rachete, au fost 100 de idei care au aplicat dintre acestea au fost alese 13 în prima fază și din 13 selectați în urma unui interviu susținut la agenția spațială europeană din Olanda, în urma prezentărilor s-au ales cinci echipe, noi fiind una dintre acestea. Acele 5 echipe au obținut câte un loc în modulul rachetei.
Lansarea a avut loc în martie 2023 după patru ani de la aplicare. În mod normal acest proiect durează aproximativ un an și jumătate dar noi am avut neșansa să prindem crizele din anii precedenți.
Experiența a durat două săptămâni până la lansare. Noi am fost cazati la Centrul Spațial din nordul Suediei, acolo timp de două săptămâni ne-am pregătit experimentele și am făcut mai multe teste de integrare cu racheta. După aceste pregătiri și ansamblare a durat o serie de teste preliminare zborului. Lansarea a fost chiar în ultima zi în care am stat acolo.
Experimentul a fost un succes, am recuperat probele și în momentul de față avem probele recuperate care sunt într-un laborator pe platforma din Măgurele pentru a fi examinate la microscop.
Noi vrem să vedem care sunt diferențele în procesul de printare. Obiectivul acestui proiect este de a demonstra faptul că se poate folosi această tehnologie pentru printarea în spațiu pentru stația spațială sau pentru alte diverse misiuni folosind rășini lichide. Acest lucru nu s-a mai efectuat până acum la această scară.
Al doilea obiectiv este cel de a demonstra că proprietățile fizice ale materialelor printate în gravitației nominale pe Pământ sunt similare sau poate chiar mai bune în lipsa gravitației. Și acest lucru va fi documentat și examinat de noi”, a povestit Adrian Ionuț Șișman, membru în echipa ECRIDA, într-un interviu pentru Canal SUD.