URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

SUTE DE CĂLĂRĂȘENI S-AU ALĂTURAT CAMPANIEI “AVEM ACELAȘI SÂNGE”

Astăzi, 17 februarie 2023, în foaierul Centrului de Cultură și Creație Călărași, sute de călărășeni s-au alăturat campaniei de donare de sânge “Avem același sânge”, astfel la ora 13:00 s-au înregistrat peste 250 donatori. Campania națională de donare de sânge inițiată de Digi24 continuă pe tot parcursul acestui an. Sub sloganul „Avem același sânge” scopul fiind acela de a ajuta pacienții care au mare nevoie de sânge.

La evenimentul care a avut loc în foaierul Consiliului Județean, a participat un număr considerabil de persoane pentru a-i susține pe cei a căror viață depinde de o transfuzie de sânge. Cele 12 paturi amenajate împreună cu Centrul de Transfuzii Sanguine Călărași, s-au dovedit a fi insuficiente pentru succesul real al acestei acțiuni.

“ La ora 9:00 aveam deja 50 de donatori. Oamenii încep să conștientizeze faptul că nevoia de sânge este dincolo de orice altă idee preconcepută, nu o faci neapărat în beneficiul cuiva, ci o poți face chiar în beneficiul tău, e un subiect pe care noi nu ar trebui să îl dezbatem foarte mult ci trebuie făcut din naturalețe, din conștiința fiecăruia și campania pe care am proiectat-o ne dă cumva certitudinea ca oamenii vor face asemenea lucruri și pe viitor”, a declarat Bogdan Mihai – Administrator Public.

Printre personalitățile aflate la această acțiune de caritate, se numără președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, vicepreședinții Consiliului Județean Călărași, Ion Samoilă și Mihăiță Beștea, administratorul public al județului, Bogdan Mihai, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, precum și directorii instituțiilor deconcentrate ale Consiliului Județean (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Centrul de Asistență Medico-Socială, Centrul de Cultură și Creație).

“ O idee nemaipomenită de parteneriat și suntem alături de inițiatori împreună cu Consiliul Județean Călărași , așa cum spune și campania “Avem același sânge” ne bucurăm că au venit atât de mulți oameni să doneze, este un act de normalitate și trebuie să conștientizăm să mergem să donăm sânge pentru că oricare dintre noi într-un anumit moment poate avea nevoie de sânge. Este foarte bine să facem un gest umanitar pentru că acest gest înseamnă viață”, a declarat Marius Dulce – Primarul Municipiului Călărași.

Nu se întâmplă des ca un președinte al Consiliului Județean să doneze sânge, însă Vasile Iliuță a dat dovadă de educație civică în această dimineață. Președintele CJ Călărași a ales să se alăture celor peste 250 de donatori.

“Este cea mai mare campanie de donare de sânge unde partener este și Consiliul Județean Călărași, echipa Spitalului Județean Călărași și bineînțeles Centrul de Transfuzii din Călărași. Nu este prima dată când donez sânge, de “Ziua Donatorului” am fost prezent și am donat sânge iar astăzi m-am alăturat acestei campanii să donez pentru toți românii care au mare nevoie de sânge”, a declarat Președintele Consiliului Județean Călărași – Vasile Iliuță.

Personalul Serviciului de Ambulanță, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Barbu Știrbei” Călărași, Inspectoratului de Poliție Județean și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași au sprijinit campania inițiată de Digi24, ,,Avem același sânge”.

“Vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor care au fost prezenți astăzi și au donat, sunt încântată pentru gestul lor deosebit și ajutorul acordat. Ajutorul acesta nu este pentru noi, este pentru toți cei care au nevoie, o viață dacă ai salvat este o mare mulțumire și o mare realizare pentru viața personală cât și cea profesională. Pentru a avea o anumită bază trebuie să avem în mod constant un număr de donatori mai ales că este un lucru benefic și pentru sănătate” a declarat Viorica Gheorghiță – UPU/SMURD Călărași.

Și Serviciul de Ambulanță Județean a fost alături de cea mai mare campanie de donare de sânge inițiată la Călărași.
“Ne-am alăturat și noi demersurilor inițiate de Digi24 și Consiliul Județean Călărași. Ca întodeauna suntem gata pentru a oferi ajutor, am organizat un post de prim-ajutor în cazul în care vreunui donator i se face rău. Oamenii trebuie să știe că înainte de donare trebuie să consume foarte multe lichide să își poată reface volumul circulant care se pierde prin donare. Este foarte important ca oamenii sa doneze deoarece sângele este un produs care nu poate fi substituit de produse de sinteză astfel încât singura sursă este donarea și atunci dintr-o singură pungă de sânge putem ajuta până la trei vieți pentru că sângele se separă, nu se transfuzează integral și este folosit într-o multitudine de situații cum ar fi: accidente, politraumatisme, după nașteri când există sângerări în post-partum, la pacienții oncologici, o multitudine de situații care necesită sânge iar acest sânge nu poate fi substituit cu altceva. Oamenii trebuie să fie conștienți că trebuie să doneze periodic și nu doar în campanii organizate ci să își programeze în timpul anului două sau trei donări. Acest lucru îi și ajută să înlocuiască celulele îmbătrânite cu celule tinere ceea ce scade riscul de tromboză”, a declarat Vlad Sârzea – Medic SAJ Călărași.

Zeci de angajati ai acestor structuri au fost prezenți pe parcursul zile în foaierul Consiliului Județean.
Chiar dacă acest eveniment nu a avut un caracter politic, tinerii social-democrați, precum și Organizația Femeilor Social-Democrate, au ales să participe. Președintele Tineretului Social Democrat, Ionuț Stan, s-a numărat printre participanți. Deși nu a fost eligibil deoarece a donat sânge la sfârșitul lunii precedente, aceasta a îndemnat tinerii social-democrați, prezentându-le beneficiile donării de sânge.
Sportivii din cadrul clubului AFC Dunărea Călărași s-au alăturat campaniei.  Președintele AFC Dunărea Călărași, Aurel Stan, și seniorii dunăreni au dat dovada de empatie și au așteptat cu răbdare să le vină rândul.

Colaboratorul campaniei, Centrul de Transfuzii Sanguine Călărași, a fost reprezentat de directoarea Raluca Cruceat. Aparatura necesară actului de donare a fost asigurată de CTS.
Totodată, companiile private de pe raza județului si-au arătat sprijinul față de oamenii aflați în suferință.
Cum România a fost mereu o țară care a sprijinit statele în nevoie, câteva persoane de cetățenie ucraineană au ținut să întoarcă binele făcut.
Campania de la Călărași a fost posibilă cu ajutorul personalului din cadrul Unității de Primiri Urgențe al Spitalului Județean Călărași.
Organizatorii evenimentului și voluntarii și-au luat în serios rolurile și, pe lângă siguranța oferită donatorilor, în foaierul Consiliului Județean au existat sticle de apă pentru ca donatorii să se hidrateze înainte de actul în sine. Pentru ca aceștia să nu aibă stări de rău după donare, în locație a fost amenajată o zona specială în care se regăseau prăjituri, plăcinte și bomboane.
Acțiunea nu a fost lipsită de evenimente neplăcute. Din păcate, câțiva donatori au prezentat stări de leșin, însă personalul Serviciului de Ambulanță a intervenit prompt.

Dincolo de sentimentul de satisfacție, există multe beneficii dovedite științific pentru sănătate: donatorii care aleg să doneze în mod regulat prezintă un risc de accident vascular redus cu 30%, pentru că, donând sânge din trei în trei uni, organismul reface masa pierdută cu elemente tinere, nelăsându-l să se îngroașă, astfel dispare riscul de apariție al cheagurilor de sânge. Bineînțeles, sunt și beneficii materiale de care pot beneficia donatorii. Acestora li se oferă un tichet electronic încărcat cu suma de 66,99 lei, li se decontează transportul din localitatea de domiciliu în municipiul Călărași, unde își are sediul centrul de transfuzii. Totodată, donatorilor salariați, precum și elevilor, studenților și militarilor li se acordă o zi liberă pentru ziua respectivă.

Continue Reading
La Top