AGRICULTURĂ
SUNT ÎN TOI LUCRĂRILE AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ. FERMIERII SE CONFRUNTĂ CU EXPLOZIA DE PREȚURI
Fermierii călărășeni reușesc cu mare dificultate să efectueze lucrările agricole de primăvară, care sunt în plină desfășurare. Principalul motiv fiind explozia de prețuri care a apărut în urma conflictului armat din Ucraina.
O bună parte dintre ei investesc aproape dublu față de anul trecut în tot procesul agricol de primăvară, de la achiziționarea îngrășămintelor până la forța de muncă.
O voce pentru agricultura din județul Călărași este fermierul Valentin Popa. Acesta își desfășoară activitatea în localitatea Sohatu, unde trudește împreună acesta cu echipa sa de muncitori și speră într-un an cu o producție foarte bună.
![](https://canalsud.ro/wp-content/uploads/2022/04/fermier.jpg)
Un interviu realizat de CANAL SUD
Reporter: Ați pregătit terenul agricol pentru culturile de primăvară?
Valentin Popa: Am început pregătirile pentru culturile de primăvară, însemnând pregătirea terenului, semănat la cultura de floarea soarelui și cultura de porumb, pot spune că eu am terminat de semănat. Este bine că la momentul acesta avem ceva precipitații undeva de 30 de l pe metru pătrat în decursul a 10 zile. Noi sperăm ca și în perioada următoare să avem precipitații pentru că neavând precipitații nu avem nici producții sau poate nu avem chiar deloc producții. La cultura de grâu am fertilizat cu îngrășăminte și am trecut cu erbicidare pentru buruienile care erau. În acest moment sperăm ca timpul să fie bun pentru noi și să putem să intrăm pe teren să facem celelalte lucrări.
Reporter: Din cauza situației din Ucraina prețurile au crescut foarte mult. Vreau să îmi spuneți ce probleme ați întâmpinat, a crescut suma de bani pe care o investiți față de anul trecut?
Valentin Popa: Prețurile au crescut, acest conflict a făcut acest lucru posibil, fermierii români au avut de suferit. În primul rând creșterea prețurilor la îngrășăminte de trei-patru ori, un fermier în anul 2021 a cheltuit pe hectarul de grâu undeva de 3500 de lei, anul acesta poate ajunge undeva la 6000 de lei, poate și depășește pe hectar. A afectat acciza la motorină din nou a fost o creștere foarte mare aproape cu 3 lei/litru, fermierii iar au avut de suferit, mai ales că sunt foarte multe firme de inputuri care nu mai îi garantează pe fermieri pentru plata la recoltare și atunci foarte mulți fermieri sunt nevoiți să facă o linie de credit, dacă stau bine financiar și nu au avut probleme în decursul anilor în relația cu băncile, pot să își ia îngrășăminte chiar și motorină cu banii cash, în situația asta a avut de suferit toți fermierii, mă întreb că sunt mulți fermieri care la momentul acesta nu știu dacă vor scoate ceea ce a investit pentru că repet ceea ce am spus prețurile s-au dublat foarte mult și este greu, dacă noi nu avem precipitații este greu de crezut că iți vei scoate cheltuielile pe hectar ,mai ales că noi mai avem și un impozit către stat, mai avem și o arendă către proprietarul de teren și cheltuielile ajung mult mai mari mai ales că prețurile au și crescut, aproape că s-au dublat la vânzarea cerealelor. Dacă anul trecut îi dădeai 800 și ceva de lei pe hectar sau 1000 RON la momentul acesta te duci aproape de 2000 RON pe hectar sau 1700, plus că sunt și alte costuri, spre exemplu dacă ai probleme cu un utilaj sau cu un tractor, a crescut prețul la fier, la fel datorită conflictului din Ucraina pentru că Rusia chiar și Ucraina erau unele din marile producătoare de fier și foarte multe firme care făceau utilaje chiar și tractoare din Europa cumpărau fierul din Ucraina și Rusia dar datorită conflictului, unele firme nu mai își procură materia primă din Rusia acestea au staționat producerea de utilaje și componente de utilaje, aici fiind iar o mare problemă pentru că piesele vin foarte greu.
Reporter: Care este calitatea solului în acest moment în condițiile în care am avut o iarnă săracă în ninsori. Este posibil ca producția să fie scăzută?
Valentin Popa: Deocamdată este prematur să vorbim pentru că așa este nu am avut zăpadă și precipitații în iarnă. Am avut câteva precipitații undeva prin luna ianuarie în zona noastră a Călărașiului, maxim două săptămâni, am avut undeva de 30 de l pe metrul pătrat. Este umiditate în sol, culturile de toamnă, la momentul acesta, mă refer la: orz, rapiță și grâu, arată bine, au plecat în vegetație, dar trebuie să și spunem că o parte din fermieri au întors culturile de rapiță pentru că neavând precipitații în toamnă nu a răsărit uniform și nu au mai vrut să se hazardeze ca să mai lase cultură urmând să aibă pierdere sută la sută, atunci au întors cultura respectivă și au semănat cu floarea soarelui ori cu porumb.
Reporter: Faptul că la mijlocul lunii decembrie 2021 cel mai mare producător de îngrășăminte din România – Azomureș a anunțat oprirea instalațiilor de pe platformă din cauza prețului ridicat la energie v-a afectat aprovizionarea cu azot?
Valentin Popa: Da, a afectat fermierii români deoarece cred că în proportie de 60% dintre fermieri procurau îngrășăminte de la Azomureș și atunci pentru că ei au sistat producerea de îngrășăminte și faptul că era unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte de România a afectat în fermierii români și noi a trebuit să ne orientăm către alți producători de îngrășăminte aduse din Uniunea Europeană. Spun că au întârziat îngrășămintele pentru că foarte multe firme de inputuri aveau contracte cu Azomureș și fermierul român avea încredere în îngrășămintele de la Azomureș și este normal să afecteze fermierii români.
Reporter: Vreau să îmi spuneți cum vedeți acest an agricol deoarece cheltuielile au fost mari, vreau să spuneți dacă va fi profit?
Valentin Popa: Eu ca fermier sunt optimist, de felul meu, și sperăm ca Dumnezeu să își îndrepte fața către noi ca să avem precipitații si să vorbim la sfârșitul anului de niște producții bune ca noi să ne acoperim cheltuielile și să putem să începem un nou an agricol în luna septembrie cu brio si să nu mai ne plângem cum ne-am plâns în anul 2020, un an în care nu știam ce vom face, pentru că a fost un an în care Călărașiul și jumătate din țară a fost afectată și fermierii români nu au putut să își acopere cheltuielile pe care le-au avut pe hectar și nu au putut să își plătească datoriile către stat, bănci, către firmele de leasing-uri și atunci la momentul acesta suntem optimiști și poate Dumnezeu își întoarce fața către noi să avem precipitații și să vorbim de un bun an agricol 2022.
Mulțumim și spor la muncă!
![](https://canalsud.ro/wp-content/uploads/2023/03/CANALSUDLOGONOUTRANSPARENTmicv2.png)