Subvențiile restante pentru angajatorii care încadrează în muncă șomeri au fost virate către Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de muncă. În județul Călărași au ajuns 4.5 milioane de lei, sume restante care acoperă cheltuielile pentru 320 de persoane.
„Vreau să specific că este vorba doar despre angajatorii care au fost eligibili. Sunt o groază de angajatori care pun documente și nu sunt tocmai în ordine. Colegii noștri, specialiști, verifică și în momentul în care lucrurile nu sunt în ordine, automat că nu sunt eligibili. Bineînțeles, discutând și cu angajatorul și își dau seama de acest lucru”, a declarat Doinița Nicolae, directoarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași.
Banii restanți urmează să fie virați în conturile angajatorilor până la începutul acestei veri.
„În momentul în care angajatorul vine și depune un dosar cu documentele aferente beneficierii acestei subvenții, există un număr de înregistrare, iar noi le avem în această ordine cronologică. Nu există nicio excepție ca cineva să ia locul altcuiva. Exclus. Până în luna iunie 2024 vom avea absolut toate convențiile plătite la zi. Noi credem că mai devreme, la sfârșitul lunii martie o să venim cu toate restanțele”, a mai spus Doinița Nicolae.
Subvenția pe care statul o plătește angajatorilor pentru fiecare persoană pe care o angajează este de 2.250 de lei. Restul salariului este asigurat de către angajator.
„Legislația spune în felul următor: orice angajator care preia din șomaj o persoană cu vârsta între 16-29 de ani inclusiv, tineri care nu au experiență, care vin din familii vulnerabile, din centre de asistență socială, familii monoparentale și multe alte categorii, plus persoanele cu vârsta între 45-55 de ani beneficiază de o subvenție lunară în valoare de 2.250 de lei pe un an de zile, iar angajatorul are obligația să nu îl disponibilizeze pe angajat 18 luni de la data angajării. Acest 2.250 a reprezentat, cu ceva timp în urmă, legislația a rămas, pe zona subvențiilor, la acest nivel, iar angajatorul poate să îi acorde salariatului 2.250 de lei prin AJOFM și diferența cât consideră dumnealui pentru postul aferent”, a precizat Doinița Nicolae, directoarea AJOFM Călărași.
De aceste subvenții beneficiază inclusiv firmele care angajează persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă pentru cel puțin un an și jumătate de la data angajării.