URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SUA ANUNȚĂ O FINANȚARE DE 14 MILIOANE DE DOLARI PENTRU DEZVOLTAREA PROIECTELOR NUCLEARE DIN ROMÂNIA

Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiilor de inginerie și proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale nucleare cu reactoare de mici dimensiuni (SMR).

Această investiție urmărește să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către energia curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică a Europei, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Proiectul este inclus în Parteneriatul pentru infrastructura globală (PGII) ce va fi lansat oficial la summitul liderilor G7 de la Schloss Elmau, Germania, programat să se desfășoare în perioada 26-28 iunie. Prin intermediul PGII vor fi mobilizate sute de miliarde de dolari ”pentru a furniza o infrastructură durabilă și de calitate care să facă o diferență în viața oamenilor din întreaga lume, să consolideze și să diversifice lanțurile noastre de aprovizionare, să creeze noi oportunități pentru lucrătorii și întreprinderile americane și să promoveze securitatea noastră națională”, susține administrația americană.

Ce spun oficialii români

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România confirmă soliditatea parteneriatului strategic dintre cele două țări, iar dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică.

„Vestea excelentă a președintelui SUA, Joe Biden, confirmă succesul eforturilor de cooperare dedicate dezvoltării programului nuclear civil național, pas esențial pentru atingerea țintelor de decarbonizare și asigurarea independenței energetice a României. Anunțul președintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidității parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, care, devine tot mai aprofundat și în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice.

Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esențială a dezvoltării programului nuclear civil național”, precizează Ciucă într-o declarație de presă transmisă duminică.

Potrivit premierului, utilizarea noului tip de tehnologie SMR va contribui, alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.

Și președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul Casei Albe.

„Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului reactoarelor modulare din România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite”, a scris Iohannis pe Twitter.

Statele Unite sunt implicate în cel mai complex și avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 milioane dolari și peste 2 milioane ore de muncă, a precizat ministrul energiei, Virgil Popescu.

„Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în țara noastră pentru realizarea unui studiu amănunțit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Anunț care a fost făcut la București alături de partenerii americani”, a menționat ministrul, într-o postare de pe pagina sa de Facebook.

Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investițiile pe care le facem, a mai spus Popescu.

Sursa:EurActiv.ro/ Sursa foto:zcj.ro

Continue Reading
La Top