Asociația “Cu Apele Curate” încurajează cetățenii să contribuie la stoparea poluării apelor.
Dunărea are 11 afluenți în România, iar situația de pe râul Mostiștea nu este unică. Avem nevoie să integrăm în comunitate apele și să nu fie considerate locuri bune pentru depozitat deșeurile.
Primăriile locale au obligația să asigure colectarea deșeurilor de la comunitate, inclusiv pentru cele vegetale și voluminoase.
Cere primăriei tale să implementeze un sistem eficient de colectare a deșeurilor.
În continuarea analizei Văii Mostiștea ne îndreptăm atenția către ultima zonă regăsită înainte de punctul de vărsare în Dunăre.
Cea de-a treia zonă, catalogată de noi ca cea de-a doua zonă centrală a Văii Mostiștea, se află între comunele Gurbănești și Frăsinet și traversează localitățile Valea Argovei, Frăsinet și Lupșanu.
Această zonă a văii se compune în cea mai mare parte din două lacuri, Cocorilor și Frăsinet, pe malurile cărora sunt 7 localității. Dacă urmăm drumul spre localitățile Valea Argovei sau Frăsinet găsim cea de-a doua cale de acces spre situl Natura 2000 care cuprinde luciul de apă și malurile în aval de comuna Gurbănești, în dreptul comunelor Frăsinet și Mânăstirea pe malul drept, respectiv Valea Argovei, Ulmu și Dorobanțu pe malul stâng.
Ce am găsit în cea de-a doua zonă centrală a râului:
Localitățile din vecinătatea văii sunt vizibil mai afectate de poluarea cu deșeuri, comparativ cu zonele rezidențiale aflate în amonte.
Malurile se înalță și devin impracticabile, îngreunând astfel activitățile turistice de pescuit.
Pe zona de lacuri regăsim 5 insule și o serie de golfuri și peninsule în jurul cărora se acumulează deșeurile generate de zonele rezidențiale.
Această zonă care cuprinde Valea Mostiștei este clasată ca Arie Specială de Conservare la nivel european datorită valorii biodiversității, habitatelor și păsărilor care se regăsesc aici. Astfel se pot vedea frecvent stoluri mari de pelican comun, dar şi multe exemplare de ţigănuş, lopătar și egretă mare.
𝗖𝗲 𝗽𝗼𝘁̦𝗶 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝘁𝘂? Dacă vezi depozite ilegale de deșeuri anunță Poliția Locală și Garda de Mediu.
Cere autorității locale să organizeze un serviciu eficient pentru colectarea separată a deșeurilor, inclusiv pentru cele voluminoase.
Intră pe www.cuapelecurate.ro/implica-te/ și află mai multe detalii despre cum te poți implica.