URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

VIDEO / SISTEMUL DE IRIGAȚII DIN VLAD ȚEPEȘ A DEVENIT FUNCȚIONAL! JUDEȚUL IALOMIȚA ESTE IRIGAT DE STAȚIA DIN CĂLĂRAȘI

Abandonat de autorități în 2006, sistemul de irigații din comuna Vlad Țepeș a fost repus astăzi pe picioare. Inclus în proiectul “Reabilitarea amenajării de irigații Gălățui-Călărași”, compus din trei componente, prima fiind chiar stația cu cele patru agregate de pompare.  Alte două stații plutitoare amplasate pe Dunăre la kilometrul 388, au fost reparate capital, iar cele șase agregate de pompare vor deservi întregului județ prin rețeaua de canale care reprezintă a treia componentă a proiectului. Mai mult, stația de repompare din Independența va fi reabilitată și folosită la capacitatea pentru care a fost construită. Reprezentanții ANIF Călărași dau asigurări că în toamna acestui an lucrarea va fi licitată pe SEAP.

STAȚIA DE LA VLAD ȚEPEȘ ESTE FUNCȚIONALĂ

“Nu este vorba numai de această stație, proiectul se numește Reabilitarea amenajării de irigații Gălățui – Călărași. Are 3 componente – prima componentă este această stație de la Vlad Țepeș unde s-au reabilitat 4 agregate de pompare, plus construcția, auxiliare, plus diverse, tot ce concură la funcționarea unei pompe, indiferent de dimensiunea și capacitatea ei. A doua componentă se referă la 2 stații plutitoare de la kilometrul 388 pe Dunăre, care sunt echipate cu câte 6 agregate de compare. Acestea au fost reparate capital, au fost duse în șantierul naval și au fost puse în funcțiune. A treia componentă și ultima se referă la rețeaua de canale, câțiva mai mulți kilometri, cu o lungime impresionantă, dar nu în totalitate pentru această amenajare. Pentru această amenajare urmează faza a doua, unde se va reabilita diferența de kilometrii de canale și stația repompare de lângă comuna Independența. Asta va urma, este proiectarea terminată și probabil în această toamnă va fi ridicată pe SEAP. Nu știm sigur, ăsta este apanajul Ministerului Agriculturii, dânșii dirijează sumele și direcțiile. Eu pot să vă spun doar că proiectarea este terminată și este trecut și de CTE – Autoritatea Pentru Digitalizarea României.” – explică directorul ANIF Călărași, Pandelescu Laurențiu.

REȚEAUA DE APĂ TRAVERSEAZĂ JUDEȚUL CĂLĂRAȘI ȘI AJUNGE ÎN IALOMIȚA

“Revenind la această stație de care se bucură toată lumea, am pornit-o de ieri dimineață în domeniul probelor, mai facem mici reglaje. Rețeaua de apă deja s-a umplut, a traversat județul și a ajuns pe drumul vechi care ducea pe litoral în dreptul kilometrului 31. A luat-o undeva în dreapta, de sus de la bazinul de refulare a ajuns până la Vâlcelele, acolo unde organizația de udători Vâlcelele cu 18.000 de hectare a reabilitat o stație de pompare pe fonduri europene și acum au și sursa de apă de irigații Gălățui – Călărași, cum se numește ea tehnic, are 78.000 de hectare.” – preciează Pandelescu.

CĂLĂRAȘI – SINGURUL JUDEȚ DE LA DUNĂRE CARE IRIGĂ

“Din aceste 78.000 ha, mare parte este în  județul Călărași, dar sunt 3.000 și pe Ialomița, adică pompăm și pentru vecinii de la Nord. Stația de pompare de la Pietroiu (comuna Borcea) pompează pentru 30.000 de ha în Ialomița. De asemenea, în partea cealaltă a județului, la granița cu Giurgiu, avem stația de pompare de la km 448 pe Dunăre care pompează și pentru noi, și pentru jud. Giurgiu. În aceste momente, când la Călărași Dunărea are cota minus 141, cu toate acestea este singurul județ care încă irigă. Celelalte, au stațiile pe uscat.” – a mai spus șeful ANIF Călărași.

FONDURI EUROPENE PENTRU REȚEAUA DE IRIGAȚII DIN CĂLĂRAȘI

Petre Daea, ministrul Agriculturii, în ultima vizită de lucru din județul Călărași, a vizitat stațiile de apă și stadiul lucrărilor, după care a plecat în control pe rețeaua de canale să analizeze calitatea betonului.

“I-am făcut o prezentare domnului ministru Daea și domnului ministru de la Ministerul Fondurilor Europene, Marcel Boroș. A venit la stația de la Pietroiu și am plecat pe rețeaua de canale până la colegii de la Ialomița, în ideea de a-l convinge domnul Petre Daea pe domnul Boroș să dea ceva din banii de la ministerul dânsului pentru irigații.” – a mai precizat, în exclusivitate pentru CANAL SUD, Pandelescu Laurențiu, director ANIF Călărași.

Întrebat despre stațiile de pompare de la kilometrul 388, directorul ANIF Călărași spune că în acest moment merg 6 pompe care trimit apa pe canal până la pescăria Barbu din Rasa, o baltă de tranzit, pe care apa o traversează și ajunge printr-un canal la stația de la Vlad Țepeș. 

De precizat, în anul  în 2019, Stația de pompare și irigații SPA KM 388, din amenajarea Gălățui-Călărași a fost modernizată printr-un proiect demarat pe 30 de luni, dar finalizat înainte de termen, în 17 luni de la începere. În cei doi ani de guvernare pe care Liviu Dragnea i-a avut la conducerea PSD, rețeaua națională de irigații a fost extinsă de la 374.000 de hectare la 1,4 milioane de hectare, se arată într-un comunicat.

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top