URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SITUAȚIE HALUCINANTĂ! DIFERENȚĂ DE ȘASE PUNCTE ÎNTRE MEDIA DIN GIMNAZIU ȘI CEA DE LA EVALUAREA NAȚIONALĂ PENTRU UN ELEV DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI. REACȚIA ISJ

Județul Călărași se confruntă, la fel ca anul trecut, cu o situație complicată în ceea ce privește elevii care au terminat clasa a VIII-A. Este vorba despre diferențele enorme dintre media obținută de aceștia la Evaluarea Națională și cea din clasele V-VIII. Un exemplu este Școala Gimnazială „Gheorghe Manu” din Budești, unde s-a înregistrat cea mai mare astfel de diferență. Aici, unul dintre elevi a obținut media 2.85 la Evaluarea Națională și media 8.97 în cei patru ani de gimnaziu, ceea ce înseamnă o diferență de 6.12 puncte.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Călărași cataloghează acest subiect drept unul sensibil și spun că situația se regăsește la nivelul întregii țări.

S-ar explica prin faptul că media se face la română și matematică la Evaluarea Națională, iar media anilor de studii include și alte materii, cum ar fi educație fizică, religie, educație plastică, educație muzicală și acolo aceste discipline ridică oarecum media finală a anilor de studii. Totuși, o diferență de șase puncte este destul de mare și ne întrebăm și noi cum a fost posibil acest lucru. O să verificăm să vedem ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Nicușor Călin, inspector general adjunct ISJ Călărași.

De cealaltă parte, directorul școlii din Budești dă vina pe titularizare, care le permite profesorilor să ocupe un post pe viață, fără a fi trași la răspundere pentru rezultatele dezastruoase ale elevilor.

Este dezinteresul copiilor, al părinților. Da, este vorba și despre profesori, într-adevăr. Profesorii se titularizează și rămân pe post, nu prea ai instrumente asupra lor. S-au făcut ședințe și cu părinții și cu profesorii, dar, din păcate, asta este situația. Dacă exista posibilitatea ca managerul de școală să își facă echipa pentru o anumită perioadă de timp, cred că alta era situația. Dar, din păcate, titularizarea pe post generează astfel de situații. Atât timp cât titularizarea pe post este pe viață, să spun așa, este foarte greu”, a precizat Adrian Mîțu, directorul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Manu” Budești.

La rândul său, ISJ Călărași recunoaște că problema profesorilor slab pregătiți este una reală și spune că face eforturi pentru a repara această situație.

Evident că în aceste 25 de școli, încadrarea nu este așa cum ne-am dori. Suntem unul dintre județele în care numărul de posturi vacante este destul de mare, am scos destul de multe posturi la titularizare. Avem peste 150 de posturi de învățători vacante. Iată, dacă la clase intră cadre necalificate sau nu au o pregătire de bază foarte bună sau nu au experiență destul de mare, atunci vor apărea și aceste situații în care evaluarea nu este așa cum ne dorim, nu este o evaluare obiectivă și ajungem la situația în care notele pe care le dau cadrele didactice nu reflectă realitatea”, a spus Nicușor Călin.

Totuși, această situație nu o întâlnim doar la Budești. Spre exemplu, la Școala Gimnazială nr. 1 Lehliu un elev a terminat gimnaziul cu media 9.76 și a obținut doar 4.50 la Evaluarea Națională. De asemenea, la Școala Gimnazială nr. 1 Valea Argovei un elev a înregistrat o diferență de peste cinci puncte între cele două medii.

Inspectoratul Școlar Județean Călărași spune că a efectuat, la începutul anului școlar, mai multe inspecții tematice în unitățile de învățământ aflate pe ultimele locuri în anii precedenți. Atunci, au efectuat mai multe testări cu subiecte mai ușoare, pentru a vedea dacă elevii pot obține nota cinci, însă rezultatele au fost foarte slabe.

Un alt subiect este cel al elevilor care au rămas nerepartizați la liceu. În județul Călărași este vorba despre 32 astfel de elevi. Aceștia vor fi repartizați în etapa a doua, care începe pe 2 august. Repartizarea va avea loc pe 20 august.

Vreau să spun că din cei 32 de elevi, 31 sunt din zona Oltenița. Ei au făcut opțiuni numai pentru liceu, nu și pentru școala profesională și ocupându-se clasele la liceu, ei au rămas nerepartizați. Ei au avut opțiuni numai pentru liceu. În zona Oltenița nu mai sunt clase libere pentru repartizarea la liceu. Deci dacă îi repartizăm, îi repartizăm la clasele de profesional sau la alte unități școlare, ceea ce este puțin posibil, având în vedere că ei au domiciliul în zona Oltenița”, a declarat Nicușor Călin, inspectorul școlar general adjunct al ISJ Călărași.

În județul Călărași,  anul acesta, procentul de promovare la Evaluarea Națională a fost de 60%. În comparație, anul trecut procentajul a fost de 63% în județul Călărași.

Continue Reading
La Top