URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

SINDICALIȘTII SANITAS AU AJUNS LA UN ACORD CU GUVERNUL: SALARIILE PERSONALULUI DIN SĂNĂTATE VOR CREȘTE

După mai multe negocieri, sindicaliștii Sanitas anunță că prim-ministrul Marcel Ciolacu a acceptat creșterea salarială cu 20% pentru personalul din sănătate și asistență socială. Urmează ca acum să fie stabilită modalitatea prin care se va realiza majorarea. Cele 20 de procente vor fi acordate în două tranșee, în prima parte a anului 2024.

Această creștere de salariu în procent de 20% este valabilă nu numai pentru sistemul de sănătate, ci și de asistență socială, pentru tot personalul de specialitate și îngrijire. Ceea ce este un lucru foarte bun. În momentul de față avem trei scenarii: 20% la paușal, adică pentru toată lumea, o sumă fixă pentru toată lumea sau proporțional cu locul de muncă și pregătirea profesională. Noi trebuie să fim foarte atenți ca prin decizia pe care vom încerca să o impunem să nu adâncim discrepanțele salariale existente în sistemul de sănătate”, a declarat Valentin Robescu, președintele Sanitas Călărași.

Sindicaliștii anunță însă nu renunță la acțiunile de protest, până când decizia nu va căpăta o formă oficială.

Vom picheta Ministerul Sănătății și vom continua să ne manifestăm până când vom vedea scris negru pe alb această ordonanță. Nu renunțăm la proteste. Ca atare, în data de 1 februarie vom fi în fața Ministerul Sănătății și ne vom plia în funcție de desfășurarea evenimentelor”, a mai spus Valentin Robescu.

În cadrul întâlnirii de ieri s-au discutat însă și alte probleme pe care sindicaliștii le-au semnalat.

Noi am cerut deblocarea posturilor din sănătate și asistență socială. Deși lucrul acesta trebuie să se întâmple din anul 2023, la presiunea noastră, s-a întâmplat în anul 2024. Dar numărul de locuri scoase la concurs este total insuficient pentru necesarul din sistem. Pe de altă parte s-a pus problema unui normativ de personal, care este vechi, depășit, iar rezultatele le vedem zi de zi în spitalul nostru, când salariații de acolo, asistenta medicală nu poate să facă față volumului de muncă existent. De aceea, trebuie modificat acest normativ de lucru”, a precizat președintele Sanitas Călărași.

În total, au fost deblocate peste 7.500 de posturi noi în sănătate și asistență socială.

În afară de numărul insuficient al posturilor deblocate, mai este și o altă problemă: cum finanțăm aceste posturi? Pentru mine este foarte clar că prin ocuparea acestor posturi cu oameni de care efectiv avem nevoie va fi foarte dificil să fie asigurată finanțarea din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. De aceea, noi tot insităm la Ministerul Sănătății de a se revizui valorile contractelor încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate. Pentru că este foarte clar că sistemul de sănătate este subfinanțat. Apariția de noi posturi de care avem neapărată nevoie va fi greu de suportat de către spitale din fondurile proprii”, a declarat Valentin Robescu, președintele Sanitas Călărași.

Sindicaliștii amenință că au strâns deja semnăturile necesare pentru declanșarea grevei generale, pe care o vor începe dacă revendicările nu le vor fi respectate.

Continue Reading
La Top